Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A tiszta környezet kulcsa – stratégiák a gyógyszeripari termeléshez készített polietilén fóliákhoz

A tiszta szobák tervezése és fenntartása létfontosságú szerepet játszik olyan iparágakban, mint a gyógyszeripar vagy éppen az orvosi eszközök csomagolása – ahol a szennyeződés ellenőrzése alapvető a termék minőségének és biztonságának biztosítása érdekében.

Tovább

GMP: a gyártás megbízhatóságának kulcsa a gyógyszeriparban

A GMP, vagyis a Good Manufacturing Practice (jó gyártási gyakorlat) az a szabályozási keretrendszer, amely alapvetően meghatározza a polietilén fólia gyártásának minőségét és megbízhatóságát. Ezek a szabályok biztosítják, hogy fóliáink elkészítésének minden lépése megfelelően ellenőrzött és dokumentált legyen, így garantálva a végső termékeink biztonságosságát és hatékonyságát.

Tovább

Csomagolási trendek - fenntarthatóság és profit egyensúlya

Ha Önt is foglalkoztatja az a kérdés, hogy hogyan tudja egy márka, egy kis- vagy nagyvállalat fenntartható módon, mégis költséghatékonyan javítani csomagolását, bizonyára hasznosnak találja ezt a bejegyzést.

Tovább

Az intelligens csomagolás optimalizálásának lehetőségei

Az intelligens csomagolás számos lehetőséget rejt magában. Nagyobb szerepet, illetve figyelmet kap maga a termék, a csomagolás sokkal több mindent képes átadni a fogyasztónak, mint a hagyományos termékcsomagolás esetében.

Tovább

8 tipp a hatékony zsugorfóliázáshoz

A zsugorfóliával történő csomagolás igen népszerű, hiszen könnyű vele dolgozni. Az egyik legsokoldalúbb csomagolási technika. A csomagolás folyamata egyszerű és könnyen tanulható. A megfelelő fóliázó gép segítségével az adott berendezést kezelő munkatárs gyorsan le tudja zárni és zsugorítani az anyagot.

Tovább

Élelmiszer csomagolási lehetőségek induló vállalkozásoknak

Hatalmas lehetőségek rejlenek egy élelmiszeripari startup vállalkozásban, ugyanakkor már maga az indulás számos kihívásokat rejt magában. A szállítás, a logisztika, a csomagolás lehet az akadály az ön vállalkozása és a siker között. A megfelelő, minőségi élelmiszercsomagolás kulcsfontosságú a cég életében. A vásárlók csakis akkor lesznek elégedettek, ha az élelmiszer frissen, sértetlenül érkezik meg hozzájuk. A jó csomagolás nemcsak megvédi a terméket, de meghosszabbítja eltarthatóságát, információkat szolgáltat a fogyasztóknak, figyelemfelkeltő és reklámként is funkcionál, mindemellett védi a környezetet.

Tovább

Fenntartható-e az újrahasznosítható csomagolás?

Az újrahasznosítható, újrafelhasználható csomagolás az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert úgy a vállalkozások, mint a fogyasztók részéről. Ennek egyik oka, hogy azt gondoljuk, ami újrahasznosítható, az fenntartható is.

Tovább

Új szemlélet a komposztálható csomagolásról

A komposztálható csomagolóanyagok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, mégis - úgy hazai, mint nemzetközi szinten -, megannyi ellenvetés van az felhasznált anyagokat illetően. Valóban ez a tényleges megoldás környezetünk megóvása érdekében? Robert Lilienfeld, a SPRING fenntartható csomagolást kutató csoport alapítója új nézőpontot mutat a komposztálható csomagolás használatát, fontosságát, szerepét illetően.

Tovább

4 fenntartható csomagolás előrejelzés 2023-ra

Azt gondolhatjuk, hogy az elmúlt években tapasztalt fenntartható csomagolási lehetőségek egyértelmű tendenciát mutatnak. Ez valóban igaz, évről évre prognosztizálhatóak a csomagolási alternatívák, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. A folyamatos fejlődés által azonban mindig van valami újdonság, így cégvezetőként, döntéshozóként mindezekre érdemes felkészülnie. Az előrejelzések ismeretében sokkal könnyebb és hatékonyabb lehet az éves tervek, csomagolási megoldások összeállítása.

Tovább

Mit érdemes tudni a raklapcsomagolásról

Ha az Ön vállalkozása fizikai termékek kereskedelmével foglalkozik, a raktározás, a szállítás során minden bizonnyal raklapfóliát használ. A kisvállalkozásoktól egészen a nagy elosztóközpontokig megtaláljuk a raklapfóliákat – nem véletlenül.

Tovább

Hogyan takaríthatnak meg a vállalatok csomagolási költségeket az inflációs időszakban

A világszerte emelkedő költségek miatt a vállalatok keresik hol és min lehet megtakarításokat eszközölni. Sokan a csökkentett termékmennyiséget látják az egyetlen alternatívának, ebben a bejegyzésben azonban egyéb csomagolási, tárolási és szállítási tényezőket mutatunk be, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Tovább

A legfontosabb kérdések a megfelelő húscsomagolás kiválasztásához és az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez

A különböző tulajdonságú termékek esetében más és más alapanyagú, adott igényeknek megfelelő csomagolásra van szükség ahhoz, hogy a termék az ellátási lánc egésze során megfelelő minőségű legyen. Az élelmiszerek, különösen a hústermékek tekintetében még több igénynek, követelménynek kell megfelelni, ugyanis alkalmasnak kell lennie a véghasználó általi további tárolásra - természetesen a minőség romlása nélkül.

Tovább

Legfontosabb csomagolási trendek 2023

Bármilyen iparágról legyen szó, egy vállalkozás életének fontos részét képezi a pénzügyi-, gazdasági terv kialakítása adott évre, - időtartamra vonatkozóan. A csomagolóiparban a 2022-es évben megannyi változás történt, amely tovább alakítja a következő év alakulását. 5 csomagolási trend bemutatásával szeretnénk megkönnyíti a 2023-as év megtervezését.

Tovább

Műanyag csomagolás az élelmiszeriparban

A különböző iparágakban használt műanyag típusok eltérőek, az adott ágazat igényeihez, iparági követelményeihez igazodva. Ahhoz, hogy a műanyag környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb károkat okozza, a speciális igényeknek szigorúan meg kell felelni.

Tovább

LDPE és HDPE - hasonlóságok, különbségek

A polietilén az egyik legszélesebb körben használt hőre lágyuló műanyag a világon, az átlátszó zacskóktól kezdve a gyermekjátékokon át egészen a samponos flakonokig mindenben megtalálható. Molekuláris szerkezete alapján több alkategóriába sorolható, amelyek mindegyikét egyedi tulajdonságaik teszik alkalmassá az adott termék gyártásához való felhasználásra.

Tovább

A simítózáras termékcsomagolás legfontosabb előnyei és felhasználási területei

A simítózáras csomagolást úgy tervezték, hogy rögtön nyilvánvalóvá válik, ha valaki felnyitotta, vagy valamilyen módon manipulálta azokat. Ugyanakkor nemcsak a termék védelmét teszi lehetővé az ellátási lánc teljes szakaszában, de szerepe marketing szempontból sem elhanyagolható.

Tovább

A legfontosabb újrahasznosítási kódok, melyeket cégtulajdonosként ismernie kell

A mindenki számára jól ismert körforgás nyilak, valamint a számokkal jelzett műanyag újrahasznosítási kódok a termékben felhasznált műanyag típusának azonosítására szolgálnak. Azonban nem minden műanyag újrafelhasználható vagy újrahasznosítható. Emiatt egyezményes műanyag újrahasznosítási kódokat használnak.

Tovább

Műanyag csomagolás használatának előnyei és hátrányai

Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a műanyag csomagolás a legrosszabb választás, teljesítménye, tartóssága és költséghatékonysága miatt széles körben használjuk.

Tovább

Ezért érdemes kis- és középvállalkozásként újrahasznosítani

A kis- és középvállalatok (KKV-k) számára az újrahasznosítás kialakítása sok esetben egy olyan projekt, amelynek megvalósítása az adott cég életében a fontossági sorrend végén szerepel. Nemcsak fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás szempontjából fontos az újrahasznosítás, hanem több ponton pozitív hatással lehet a vállalkozás működésére.

Tovább

Milyen hatással van az orosz-ukrán háború a csomagolási költségek alakulására?

Az ukrajnai válság hatása világszinten érzékelhető, mind a fogyasztók, mind a különböző iparágak résztvevői által, beleértve a csomagolóipart is. A háború jelentős pénzügyi következményekkel jár, melynek folyamán a csomagolóipari alapanyagok, szolgáltatások, gépek költségeinek jelentős emelkedése már most érezhető. Milyen típusú költségnövekedést eredményezhet a növekvő pellet-, nyersolaj- és benzinár?

Tovább

A 3 legjobb fenntartható csomagolás

A fenntartható csomagolás az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Az emberek tudatosan keresik a fenntartható csomagolási alternatívákat, sőt, kedvenc márkáiktól is elvárják, hogy nyissanak a környezetbarát megoldások felé.

Tovább

Zsugorfólia: mi a különbség a PVC, a poliolefin és a polietilén között?

A kiskereskedelemben és szállítmányozásban a termékek védelmére, illetve rögzítésére szolgáló zsugorcsomagolóanyagok három fő típusa: a polivinil-klorid (PVC), a polietilén (PE) és a poliolefin (POF). Más-más képességekkel és jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek alapján alkalmasak számos ipari felhasználásra.

Tovább

Léteznek-e természetes műanyagok?

A természetes műanyagok kifejezés nagyon úgy hangzik, mint a fából vaskarika, hiszen ha egy anyag mű, akkor hogyan lehet természetes? Ez a magyar nyelvű kifejezés sajátossága, ha az angol “plastic” szóból indulunk ki, akkor nem akadunk fent ezen a látszólagos ellentmondáson. Ebben a cikkben összefoglaljuk a természetes műanyagokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább

Hogyan válasszon zsákanyagot?

Nagyon gyakori manapság, hogy a cégek nem is a termékeiket, hanem azok környezetbarát mivoltát vagy csomagolását hirdetik. Ez nem véletlen, hiszen a klímaváltozás és környezetszennyezés folyamatosan fókuszban van a hírekben. Az embereket is egyre inkább foglalkoztatja a fenntartható jövő, és igyekszenek környezetbarát alternatívákat választani. Ebben a cikkben a zsákanyagot vizsgáljuk meg környezetbarátság és felhasználhatóság szempontjából.

Tovább

Hogyan válasszon kézi sztreccsfóliát?

Ha az Ön vállalkozása olyan termékeket állít elő vagy szállít, amelyek raklapra vannak szerelve, minden bizonnyal használ sztreccsfóliát. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mi a különbség a kézi sztreccsfólia és a gépi fóliatekercs között? A másik gyakori kérdés, hogy milyen fóliát érdemes választania a csomagoláshoz? Ezekre adunk választ ebben az írásban.

Tovább

Mitől függ a mezőgazdasági fólia ára?

A mezőgazdasági fólia, más néven agrofólia többféle funkciót láthat el, és különböző kivitelben és kiszerelésben is megtalálható a kereskedelmi forgalomban. A fóliák fajtáit vizsgáljuk meg ebben a cikkben, és ezen keresztül elemezzük, mi határozza meg a mezőgazdasági fólia árát, mit kell figyelembe venni a választásnál.

Tovább

Miből készül a lebomló szemeteszsák, és mi a helyzet az újrahasznosításával?

Gondolkodott-e már azon, hogy mi történik a hulladékkal, amikor az elhagyja otthonát vagy vállalkozását? Hallani biztosan sokat hallott az elmúlt években a fenntartható fejlődésről és az ezzel kapcsolatos hulladékgazdálkodási teendőkről. Mind magánemberként, mind vállalkozóként sokat tehetünk a fenntarthatóság érdekében, például azzal, hogy kevesebb hulladékot termelünk, és előnyben részesítjük az újrahasznosítást, valamint a környezetbarát anyagok használatát. Ebben a cikkben a lebomló szemeteszsákkal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.

Tovább

Hogyan segít az UV-álló fólia a külső tárolásban?

Ha raklapon tárol termékeket a szabadban, vagy vannak olyan termékei, amelyek érzékenyek a napfényre, az UV sugárzásra, az UV-álló fólia alkalmazása jó megoldás lehet az Ön számára. De ha nem is tárolja a szabadban a termékeket, akkor is érdemes UV-álló fóliát használni, hiszen rakodás és szállítás közben is védi, valamint egyben tartja a raklapra felhalmozott árucikkeket.

Tovább

Érdekességek a szemeteszsákok világából

A szemét kivitele a kukába amolyan rutinszerű dolog, amelyet nap mint nap végzünk, semmi érdekesség nincs benne. De ezt a rutincselekvést könnyebbé, kevésbé utálatossá tehetjük néhány apró trükkel. Ebben a cikkben néhány szemeteszsákokhoz kapcsolódó tippet osztunk meg.

Tovább

Néhány meglepő információ a komposztálható zacskóról

Sokan úgy gondolják, hogy a biológiailag lebomló szemeteszsákok használatával segítenek a környezetnek, de ez valójában tévhit. A biológiailag lebomló és a komposztálható zacskó kifejezést legtöbbször szinonimaként kezelik, pedig teljesen más a kettő. A különbségeket és a valóban környezettudatos megoldásokat részletezzük ebben a cikkben.

Tovább

A hőre lágyuló polimerek fajtái és felhasználása

A feldolgozási technológiát tekintve a műanyagokat alapvetően három fő csoportba soroljuk: hőre keményedő, hőre lágyuló, illetve a rugalmas műanyagokra. A hőre lágyuló műanyag olyan műanyag polimer anyag, amely egy bizonyos hőmérsékleten hajlékonnyá vagy formálhatóvá válik, és lehűlve megszilárdul. Több altípusa létezik, amelyek különböző felhasználási területeken alkalmazhatók. Jelen írásban ezt vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Tovább

Mire érdemes figyelni az egyedi műanyag gyártásnál?

A műanyagipar hatalmas fejlődésen ment keresztül már eddig is, és a közeljövőben még nagyobb léptékű innováció várható az egyedi műanyag gyártásban. A fenntarthatósági célok ugyanis megkövetelik az egyszer használatos műanyag termékek világméretű visszaszorítását. Egyre több élelmiszeripari és kozmetikai cég igyekszik hangsúlyozni környezettudatosságát, például “karbonsemlegessé válunk”, “termékeink csomagolása kizárólag újrahasznosított műanyagokból készül”, és hasonló szlogenekkel próbálnak a vásárlók szívéhez közelebb férkőzni. Ha egyedi műanyag gyártásban gondolkodik, akkor Ön is figyelembe veheti e célokat, és mérlegelhet még sok egyéb szempontot.

Tovább

Hogyan változtatják meg a világot a lebomló termékek?

Az Anyatermészet már évek, évtizedek óta figyelmeztető jeleket küld nekünk egy-egy természeti katasztrófa vagy járvány képében, és ez utóbbi nem csupán a koronavírus-járványra korlátozódik, hiszen volt madárinfluenza, sertéspestis és hasonló is. A természet ezúttal karanténba küldött minket, hogy üljünk egy sarokban és gondolkodjunk azon, hogy mit teszünk. Megígérhetjük magunknak, hogy olyan környezetbarát és komposztálható, lebomló termékeket fogunk használni, amelyek nem ártanak a Földnek.

Tovább

Hányféle célra használható a transzparens fólia?

Ha meghallja azt a szót, hogy átlátszó fólia, lehet, hogy Önnek is a “folpack” fólia néven elhíresült háztartási csomagolófólia ugrik be elsőként. A transzparens fóliának ugyanakkor a csomagolóiparon kívül rengeteg más felhasználási lehetősége van, és ezek a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Az átlátszó fólia nyomtatható, amely tovább bővíti az alkalmazási megoldások körét. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Tovább

Mire használható a HDPE fólia?

Ebben a bejegyzésben a HDPE fólia használatát tekintjük át. A polietilén a világon leggyakrabban előállított műanyag. Nagyon sokféle fizikai tulajdonsággal rendelkezik. A polietilén lehet kemény és merev vagy puha és hajlékony. A csomagolóiparban puha és hajlékony fóliákat használnak sokféle termék csomagolására és tárolására. A polietilén előállításának alacsony költségei arra ösztönözték a gyártókat, hogy előnyben részesítsék sok más műanyag helyett. A polietilén biztosítja a legalacsonyabb lágyulási pontot, ami alacsonyabb energiaköltségeket eredményez a feldolgozás során.

Tovább

Mit érdemes tudni a műanyag zsák gyártásáról?

Gyakori kérdés, hogy hogyan készülnek a műanyag zsákok, és igazából nincs egyszerű válasz egy ilyen látszólag egyszerű kérdésre. A műanyag zsákok gyártási módja a nagyban függ attól, hogy milyen típusú műanyag termékeket gyártanak, bár a legtöbb műanyag zsákunkat nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) gyártjuk, egyre nagyobb az igény a biológiailag komposztálható alapanyagokra is. A műanyag zsákok gyártási folyamata elsődlegesen attól függ, hogy a műanyag zsák primer vagy újrahasznosított anyagokból készül.

Tovább

Erős fólia műanyagból, mely erősebb, mint az alumínium?

Évek óta folytak már kutatások, mivel lehetne a nehéz és törékeny üveget átlátszó műanyag fóliával helyettesíteni, olyan műanyaggal, amely erős, ellenáll az időjárás viszontagságainak, nagy a szakítószilárdsága. A korábbi kutatásoknál az erős fólia nem volt átlátszó, az átlátszó fólia pedig nem volt erős. A nagy szilárdságú műanyag fóliák létrehozásának jelenlegi módszerei, például a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) forró húzása vezettek olyan anyagokhoz, amelyek versenyre kelhetnek, vagy akár túl is teljesítik mechanikai tulajdonságokban a fémeket, például az alumíniumot.

Tovább

Újrahasznosított szemeteszsák és egyéb környezetbarát alternatívák

Egy dolgot majdnem biztosan megtalálhat minden otthonban, a szemeteszsákot. Ennek okát nem nehéz kitalálni. Minden háztartásban naponta keletkezik hulladék, amelyet a higiénia fenntartása érdekében ártalmatlanítani kell. Az is érthető, hogy nem mehet ki minden alkalommal, amikor hulladék keletkezik, tehát indokolt akár egy újrahasznosított szemeteszsák beszerzése, ahova a hulladékot elhelyezi, és akkor viszi ki, amikor megtelik.

Tovább

Műanyag fólia – napjaink jellemző trendjei

A műanyag fólia gyártása folyamatosan változó iparág. Rendszeresen új fejlesztéseket, gyártási módszereket és csúcstechnológiát vetnek be. A 2020-as évet sok iparág megszenvedte a koronavírus-járvány következtében. A csomagolási ipar azonban nem tartozott ezek közé, sőt a rengeteg házhoz szállítási igény miatt még meg is növekedett a kereslet néhány csomagolóanyag iránt. A műanyag fólia az egyik legnépszerűbb anyag, amelyet a csomagolóiparban használnak. Rengeteg testreszabási lehetőséget kínál a termékgyártóknak az árucikkek védelmére szolgáló és esztétikus csomagolási megoldások létrehozásában.

Tovább

Milyen talajtakaró megoldások léteznek, és hogyan kell ezeket alkalmazni?

Egy szép kert vagy egy zöld park szemet gyönyörködtető és megnyugtató látvány. A szépség mögött azonban sok munka és törődés áll, a gyomlálás és az öntözés a gyakran ismétlődő munkák közé tartozik. A csupasz talaj nem mutat jól, ha eső van, könnyen sártengerré változik, ha nincs eső, akkor könnyen kiszárad, és a legtöbb gyomnövény még a legsilányabb talajban is képes megtelepedni. Egy jó talajtakaró képes ezeket a problémákat orvosolni, íme a lehetőségek.

Tovább

Minden, amit a sztreccsfóliáról tudni érdemes

A sztreccsfólia egy jól nyújtható, műanyag (általában lineáris kis sűrűségű polietilén - LLDPE) fólia, amelynek legáltalánosabb felhasználása a raklapon lévő rakat rögzítése. További funkciója, hogy védje a rakományt a nedvességtől és az elmozdulástól, leborulástól. Többféle eljárással, többféle változatban készül. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Tovább

A műanyagok fajtái dekódolva

Bármikor, ha körbenéz maga körül, szinte biztosan talál legalább egy műanyag tárgyat. Azonban műanyag és műanyag között óriási különbségek vannak. Léteznek a műanyagnak olyan fajtái, amelyek újrafelhasználhatók, míg más fajták a többszöri felhasználás során veszélyes anyagokat termelnek. Az újrahasznosításban is vannak markáns különbségek.

Tovább

Zsugorfólia használata az iparban

A zsugorfóliát gyakran összetévesztik más fóliákkal. Eredetileg a zsugorfólia olyan hőre zsugorodó fólia, amelyet leggyakrabban csomagolásra és a víztől való megóvásra használnak. A köznyelvben folpackként emlegetett fólia nem zsugorfólia, hanem stretchfólia. A zsugorfólia használata ma már mindennapos, mind az iparban, mind a lakossági fogyasztók körében. Ezt a sokrétű használatot mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább

Biológiailag lebomló fólia - egy igazán környezetbarát alternatíva

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan biológiailag lebomló új műanyagok fejlesztése iránt, amelyek alternatív megoldást kínálnak a lebonthatatlan szintetikus műanyag hulladék felhalmozódása által okozott környezeti problémákra. Ennek eredményeként nagy erőfeszítéseket tettek biopolimerekből készülő, biológiailag lebontható vagy komposztálható fóliák kifejlesztése érdekében, hogy környezetbarát csomagolási alternatívát állítsanak elő a szintetikus műanyag csomagolófóliák helyett. A biológiailag lebomló fólia fehérje-, poliszacharid- vagy lipidanyagok felhasználásával készül.

Tovább

Melyik a leginkább környezetbarát zacskó?

Ma már nehéz elképzelni a mindennapi életünket műanyagok nélkül. Ott vannak mindenütt, bármerre is nézünk. Sokrétűen használhatóak, a csomagolóipar már elképzelhetetlen nélkülük. A probléma ott van, hogy nem bomlanak le természetes úton, hanem egyre csak gyűlnek a szemétlerakókban, az óceánokban, mindenütt. A legnagyobb baj az egyszer használatos műanyagokkal van, mivel használati időtartamuk nagyon rövid, gyorsan a szemétbe kerülnek, ezáltal hozzáadódnak a már felgyülemlett mennyiséghez. Megmutatunk néhány környezetbarát zacskót, amellyel a környezet terhelését csökkenteni lehet.

Tovább

Környezettudatos megoldás-e a biológiailag lebomló műanyag?

Egyre többen próbálnak meg környezettudatosak lenni és csökkenteni a felhasznált műanyag mennyiségét, illetve szelektíven gyűjteni a műanyagokat. Sokszor azonban nem könnyű eligazodni, melyik is a legkörnyezettudatosabb megoldás, melyikkel ártunk a legkevesebbet környezetünknek. Ebben a cikkben szó lesz a biológiailag lebomló műanyagról és alkalmazási lehetőségeiről.

Tovább

Szemeteszsák méretek kiszámítása példákkal

Amikor szemeteszsákot választ egy boltban vagy webáruházban, sokszor azzal kell szembesülnie, hogy a méretet literben adják meg, bár kisebb betűkkel általában feltüntetik a centiméterben kifejezett zsákméreteket is. A kuka mérete literben és a szemeteszsák mérete literben azonban két teljesen külön dolog, megmutatjuk, miért és azt is, hogyan határozza meg pontosan a szükséges méreteket.

Tovább

Melyik a legmegfelelőbb raklapfólia?

Nos nyilván az, amely megvédi a raklapon lévő árukat a sérülésektől, eléggé rugalmas, nyújtható, nem szakad könnyen. Ezeken a nyilvánvaló tulajdonságokon kívül még egy sor más szempont befolyásolja a raklapfólia kiválasztását, például hogy kézi vagy gépi csomagolásra használják-e. Ennek nézünk tüzetesebben utána ebben a cikkben.

Tovább

Megoldanak-e minden problémát a "lebomló" műanyagok?

Az Országgyűlés hosszas huzavona és halogatás után megszavazta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Először 2021. januárjától lépett volna hatályba a rendelet az uniós szabályozásnál szigorúbb feltételekkel, majd a határidőt kitolták 2021. július elsejére és a feltételeken is enyhítettek. Az egyszer használatos műanyagok alternatívái között szerepelnek az újrahasznosított, a lebomló és a biológiailag komposztálható műanyagok. Az ezek közötti különbségeket és tényleges helyettesítő szerepüket mutatjuk meg ebben az írásban.

Tovább

Mit érdemes tudni a polietilén típusainak felhasználásáról és tulajdonságairól?

A polietilén hőre lágyuló polimer, változó kristályszerkezettel és széles körben alkalmazható, az adott típustól függően. Ez a világ egyik legelterjedtebb műanyaga, évente több tízmillió tonnát termelnek belőle. Többféle polietilén létezik, és mindegyik más területen alkalmazható. Ebben a cikkben a polietilén különböző típusainak felhasználását és tulajdonságait elemezzük.

Tovább

Környezetbarát polietilén fólia - létezik ilyen?

A polietilén ma a legelterjedtebb műanyag fajta, amelyet a csomagolóipar előszeretettel használ. Többféle polietilén létezik, mindegyik másra használható, mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai. Megoszlanak a vélemények a lebomló és újrahasznosított műanyagokról is. A polietilén fólia – a köznyelvben “follpack” – az egyik legismertebb. Ezeket a témákat boncolgatjuk ebben a cikkben.

Tovább

Hogyan zajlik a szemeteszsákgyártás?

A legtöbben nem is gondolnánk, hogy egy hétköznapi használati tárgynak - mint a szemeteszsák - is lehet érdekes története. Észre sem vesszük, hány helyen és formában fordul elő az életünkben. Hogyan kezdődött és milyen módon zajlik ma a szemeteszsákgyártás, ezt mutatjuk meg ebben a cikkben.

Tovább

Zsákméret számítások

Ha nem tudja, mekkora zsákokra van szüksége a különböző alakú szemetesedényeinek bélelésére, itt megmutatjuk. A hengeres és a szögletes edényekhez szükséges zsákméret kiszámítása a két esetben teljesen másképp történik, mert előbbi esetben kisebb zsák is elég, hiszen a zsák maga is henger alakú.

Tovább