Hírek

A csomagolóanyagok teljes gyártási folyamatát kézben tartjuk, így Ön állandó és kiszámítható minőséget kap, pontosan a határidőre és kedvezőbb bekerülési áron.

Léteznek-e természetes műanyagok?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

A természetes műanyagok kifejezés nagyon úgy hangzik, mint a fából vaskarika, hiszen ha egy anyag mű, akkor hogyan lehet természetes? Ez a magyar nyelvű kifejezés sajátossága, ha az angol “plastic” szóból indulunk ki, akkor nem akadunk fent ezen a látszólagos ellentmondáson. Ebben a cikkben összefoglaljuk a természetes műanyagokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Bővebben »

Hogyan válasszon zsákanyagot?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

Nagyon gyakori manapság, hogy a cégek nem is a termékeiket, hanem azok környezetbarát mivoltát vagy csomagolását hirdetik. Ez nem véletlen, hiszen a klímaváltozás és környezetszennyezés folyamatosan fókuszban van a hírekben. Az embereket is egyre inkább foglalkoztatja a fenntartható jövő, és igyekszenek környezetbarát alternatívákat választani. Ebben a cikkben a zsákanyagot vizsgáljuk meg környezetbarátság és felhasználhatóság szempontjából.

Bővebben »

Hogyan válasszon kézi sztreccsfóliát?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

Ha az Ön vállalkozása olyan termékeket állít elő vagy szállít, amelyek raklapra vannak szerelve, minden bizonnyal használ sztreccsfóliát. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mi a különbség a kézi sztreccsfólia és a gépi fóliatekercs között? A másik gyakori kérdés, hogy milyen fóliát érdemes választania a csomagoláshoz? Ezekre adunk választ ebben az írásban.

Bővebben »

Mitől függ a mezőgazdasági fólia ára?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

A mezőgazdasági fólia, más néven agrofólia többféle funkciót láthat el, és különböző kivitelben és kiszerelésben is megtalálható a kereskedelmi forgalomban. A fóliák fajtáit vizsgáljuk meg ebben a cikkben, és ezen keresztül elemezzük, mi határozza meg a mezőgazdasági fólia árát, mit kell figyelembe venni a választásnál.

Bővebben »

Miből készül a lebomló szemeteszsák, és mi a helyzet az újrahasznosításával?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

Gondolkodott-e már azon, hogy mi történik a hulladékkal, amikor az elhagyja otthonát vagy vállalkozását? Hallani biztosan sokat hallott az elmúlt években a fenntartható fejlődésről és az ezzel kapcsolatos hulladékgazdálkodási teendőkről. Mind magánemberként, mind vállalkozóként sokat tehetünk a fenntarthatóság érdekében, például azzal, hogy kevesebb hulladékot termelünk, és előnyben részesítjük az újrahasznosítást, valamint a környezetbarát anyagok használatát. Ebben a cikkben a lebomló szemeteszsákkal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.

Bővebben »

Hogyan segít az UV-álló fólia a külső tárolásban?

2021-10-06 / Cikkfeltöltő - 2

Ha raklapon tárol termékeket a szabadban, vagy vannak olyan termékei, amelyek érzékenyek a napfényre, az UV sugárzásra, az UV-álló fólia alkalmazása jó megoldás lehet az Ön számára. De ha nem is tárolja a szabadban a termékeket, akkor is érdemes UV-álló fóliát használni, hiszen rakodás és szállítás közben is védi, valamint egyben tartja a raklapra felhalmozott árucikkeket.

Bővebben »

Érdekességek a szemeteszsákok világából

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

A szemét kivitele a kukába amolyan rutinszerű dolog, amelyet nap mint nap végzünk, semmi érdekesség nincs benne. De ezt a rutincselekvést könnyebbé, kevésbé utálatossá tehetjük néhány apró trükkel. Ebben a cikkben néhány szemeteszsákokhoz kapcsolódó tippet osztunk meg.

Bővebben »

Néhány meglepő információ a komposztálható zacskóról

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Sokan úgy gondolják, hogy a biológiailag lebomló szemeteszsákok használatával segítenek a környezetnek, de ez valójában tévhit. A biológiailag lebomló és a komposztálható zacskó kifejezést legtöbbször szinonimaként kezelik, pedig teljesen más a kettő. A különbségeket és a valóban környezettudatos megoldásokat részletezzük ebben a cikkben.

Bővebben »

A hőre lágyuló polimerek fajtái és felhasználása

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

A feldolgozási technológiát tekintve a műanyagokat alapvetően három fő csoportba soroljuk: hőre keményedő, hőre lágyuló, illetve a rugalmas műanyagokra. A hőre lágyuló műanyag olyan műanyag polimer anyag, amely egy bizonyos hőmérsékleten hajlékonnyá vagy formálhatóvá válik, és lehűlve megszilárdul. Több altípusa létezik, amelyek különböző felhasználási területeken alkalmazhatók. Jelen írásban ezt vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Bővebben »

Mire érdemes figyelni az egyedi műanyag gyártásnál?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

A műanyagipar hatalmas fejlődésen ment keresztül már eddig is, és a közeljövőben még nagyobb léptékű innováció várható az egyedi műanyag gyártásban. A fenntarthatósági célok ugyanis megkövetelik az egyszer használatos műanyag termékek világméretű visszaszorítását. Egyre több élelmiszeripari és kozmetikai cég igyekszik hangsúlyozni környezettudatosságát, például “karbonsemlegessé válunk”, “termékeink csomagolása kizárólag újrahasznosított műanyagokból készül”, és hasonló szlogenekkel próbálnak a vásárlók szívéhez közelebb férkőzni. Ha egyedi műanyag gyártásban gondolkodik, akkor Ön is figyelembe veheti e célokat, és mérlegelhet még sok egyéb szempontot.

Bővebben »

Hogyan változtatják meg a világot a lebomló termékek?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Az Anyatermészet már évek, évtizedek óta figyelmeztető jeleket küld nekünk egy-egy természeti katasztrófa vagy járvány képében, és ez utóbbi nem csupán a koronavírus-járványra korlátozódik, hiszen volt madárinfluenza, sertéspestis és hasonló is. A természet ezúttal karanténba küldött minket, hogy üljünk egy sarokban és gondolkodjunk azon, hogy mit teszünk. Megígérhetjük magunknak, hogy olyan környezetbarát és komposztálható, lebomló termékeket fogunk használni, amelyek nem ártanak a Földnek.

Bővebben »

Hányféle célra használható a transzparens fólia?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Ha meghallja azt a szót, hogy átlátszó fólia, lehet, hogy Önnek is a “folpack” fólia néven elhíresült háztartási csomagolófólia ugrik be elsőként. A transzparens fóliának ugyanakkor a csomagolóiparon kívül rengeteg más felhasználási lehetősége van, és ezek a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Az átlátszó fólia nyomtatható, amely tovább bővíti az alkalmazási megoldások körét. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Bővebben »

Mire használható a HDPE fólia?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Ebben a bejegyzésben a HDPE fólia használatát tekintjük át. A polietilén a világon leggyakrabban előállított műanyag. Nagyon sokféle fizikai tulajdonsággal rendelkezik. A polietilén lehet kemény és merev vagy puha és hajlékony. A csomagolóiparban puha és hajlékony fóliákat használnak sokféle termék csomagolására és tárolására. A polietilén előállításának alacsony költségei arra ösztönözték a gyártókat, hogy előnyben részesítsék sok más műanyag helyett. A polietilén biztosítja a legalacsonyabb lágyulási pontot, ami alacsonyabb energiaköltségeket eredményez a feldolgozás során.

Bővebben »

Mit érdemes tudni a műanyag zsák gyártásáról?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Gyakori kérdés, hogy hogyan készülnek a műanyag zsákok, és igazából nincs egyszerű válasz egy ilyen látszólag egyszerű kérdésre. A műanyag zsákok gyártási módja a nagyban függ attól, hogy milyen típusú műanyag termékeket gyártanak, bár a legtöbb műanyag zsákunkat nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) gyártjuk, egyre nagyobb az igény a biológiailag komposztálható alapanyagokra is. A műanyag zsákok gyártási folyamata elsődlegesen attól függ, hogy a műanyag zsák primer vagy újrahasznosított anyagokból készül.

Bővebben »

Erős fólia műanyagból, mely erősebb, mint az alumínium?

2021-10-05 / Cikkfeltöltő - 2

Évek óta folytak már kutatások, mivel lehetne a nehéz és törékeny üveget átlátszó műanyag fóliával helyettesíteni, olyan műanyaggal, amely erős, ellenáll az időjárás viszontagságainak, nagy a szakítószilárdsága. A korábbi kutatásoknál az erős fólia nem volt átlátszó, az átlátszó fólia pedig nem volt erős. A nagy szilárdságú műanyag fóliák létrehozásának jelenlegi módszerei, például a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) forró húzása vezettek olyan anyagokhoz, amelyek versenyre kelhetnek, vagy akár túl is teljesítik mechanikai tulajdonságokban a fémeket, például az alumíniumot.

Bővebben »

Újrahasznosított szemeteszsák és egyéb környezetbarát alternatívák

2021-09-27 / Cikkfeltöltő - 3

Egy dolgot majdnem biztosan megtalálhat minden otthonban, a szemeteszsákot. Ennek okát nem nehéz kitalálni. Minden háztartásban naponta keletkezik hulladék, amelyet a higiénia fenntartása érdekében ártalmatlanítani kell. Az is érthető, hogy nem mehet ki minden alkalommal, amikor hulladék keletkezik, tehát indokolt akár egy újrahasznosított szemeteszsák beszerzése, ahova a hulladékot elhelyezi, és akkor viszi ki, amikor megtelik.

Bővebben »

Műanyag fólia – napjaink jellemző trendjei

2021-09-27 / Cikkfeltöltő - 3

A műanyag fólia gyártása folyamatosan változó iparág. Rendszeresen új fejlesztéseket, gyártási módszereket és csúcstechnológiát vetnek be. A 2020-as évet sok iparág megszenvedte a koronavírus-járvány következtében. A csomagolási ipar azonban nem tartozott ezek közé, sőt a rengeteg házhoz szállítási igény miatt még meg is növekedett a kereslet néhány csomagolóanyag iránt. A műanyag fólia az egyik legnépszerűbb anyag, amelyet a csomagolóiparban használnak. Rengeteg testreszabási lehetőséget kínál a termékgyártóknak az árucikkek védelmére szolgáló és esztétikus csomagolási megoldások létrehozásában.

Bővebben »

Milyen talajtakaró megoldások léteznek, és hogyan kell ezeket alkalmazni?

2021-09-27 / Cikkfeltöltő - 3

Egy szép kert vagy egy zöld park szemet gyönyörködtető és megnyugtató látvány. A szépség mögött azonban sok munka és törődés áll, a gyomlálás és az öntözés a gyakran ismétlődő munkák közé tartozik. A csupasz talaj nem mutat jól, ha eső van, könnyen sártengerré változik, ha nincs eső, akkor könnyen kiszárad, és a legtöbb gyomnövény még a legsilányabb talajban is képes megtelepedni. Egy jó talajtakaró képes ezeket a problémákat orvosolni, íme a lehetőségek.

Bővebben »

Minden, amit a sztreccsfóliáról tudni érdemes

2021-09-26 / Cikkfeltöltő - 1

A sztreccsfólia egy jól nyújtható, műanyag (általában lineáris kis sűrűségű polietilén - LLDPE) fólia, amelynek legáltalánosabb felhasználása a raklapon lévő rakat rögzítése. További funkciója, hogy védje a rakományt a nedvességtől és az elmozdulástól, leborulástól. Többféle eljárással, többféle változatban készül. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Bővebben »

A műanyagok fajtái dekódolva

2021-09-26 / Cikkfeltöltő - 1

Bármikor, ha körbenéz maga körül, szinte biztosan talál legalább egy műanyag tárgyat. Azonban műanyag és műanyag között óriási különbségek vannak. Léteznek a műanyagnak olyan fajtái, amelyek újrafelhasználhatók, míg más fajták a többszöri felhasználás során veszélyes anyagokat termelnek. Az újrahasznosításban is vannak markáns különbségek.

Bővebben »

Zsugorfólia használata az iparban

2021-09-26 / Cikkfeltöltő - 1

A zsugorfóliát gyakran összetévesztik más fóliákkal. Eredetileg a zsugorfólia olyan hőre zsugorodó fólia, amelyet leggyakrabban csomagolásra és a víztől való megóvásra használnak. A köznyelvben folpackként emlegetett fólia nem zsugorfólia, hanem stretchfólia. A zsugorfólia használata ma már mindennapos, mind az iparban, mind a lakossági fogyasztók körében. Ezt a sokrétű használatot mutatjuk be ebben a cikkben.

Bővebben »

Biológiailag lebomló fólia - egy igazán környezetbarát alternatíva

2021-09-23 / Cikkfeltöltő - 2

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan biológiailag lebomló új műanyagok fejlesztése iránt, amelyek alternatív megoldást kínálnak a lebonthatatlan szintetikus műanyag hulladék felhalmozódása által okozott környezeti problémákra. Ennek eredményeként nagy erőfeszítéseket tettek biopolimerekből készülő, biológiailag lebontható vagy komposztálható fóliák kifejlesztése érdekében, hogy környezetbarát csomagolási alternatívát állítsanak elő a szintetikus műanyag csomagolófóliák helyett. A biológiailag lebomló fólia fehérje-, poliszacharid- vagy lipidanyagok felhasználásával készül.

Bővebben »

Melyik a leginkább környezetbarát zacskó?

2021-09-23 / Cikkfeltöltő - 2

Ma már nehéz elképzelni a mindennapi életünket műanyagok nélkül. Ott vannak mindenütt, bármerre is nézünk. Sokrétűen használhatóak, a csomagolóipar már elképzelhetetlen nélkülük. A probléma ott van, hogy nem bomlanak le természetes úton, hanem egyre csak gyűlnek a szemétlerakókban, az óceánokban, mindenütt. A legnagyobb baj az egyszer használatos műanyagokkal van, mivel használati időtartamuk nagyon rövid, gyorsan a szemétbe kerülnek, ezáltal hozzáadódnak a már felgyülemlett mennyiséghez. Megmutatunk néhány környezetbarát zacskót, amellyel a környezet terhelését csökkenteni lehet.

Bővebben »

Környezettudatos megoldás-e a biológiailag lebomló műanyag?

2021-09-23 / Cikkfeltöltő - 2

Egyre többen próbálnak meg környezettudatosak lenni és csökkenteni a felhasznált műanyag mennyiségét, illetve szelektíven gyűjteni a műanyagokat. Sokszor azonban nem könnyű eligazodni, melyik is a legkörnyezettudatosabb megoldás, melyikkel ártunk a legkevesebbet környezetünknek. Ebben a cikkben szó lesz a biológiailag lebomló műanyagról és alkalmazási lehetőségeiről.

Bővebben »

Szemeteszsák méretek kiszámítása példákkal

2020-10-22 / Parainesis

Amikor szemeteszsákot választ egy boltban vagy webáruházban, sokszor azzal kell szembesülnie, hogy a méretet literben adják meg, bár kisebb betűkkel általában feltüntetik a centiméterben kifejezett zsákméreteket is. A kuka mérete literben és a szemeteszsák mérete literben azonban két teljesen külön dolog, megmutatjuk, miért és azt is, hogyan határozza meg pontosan a szükséges méreteket.

Bővebben »

Melyik a legmegfelelőbb raklapfólia?

2020-10-22 / Parainesis

Nos nyilván az, amely megvédi a raklapon lévő árukat a sérülésektől, eléggé rugalmas, nyújtható, nem szakad könnyen. Ezeken a nyilvánvaló tulajdonságokon kívül még egy sor más szempont befolyásolja a raklapfólia kiválasztását, például hogy kézi vagy gépi csomagolásra használják-e. Ennek nézünk tüzetesebben utána ebben a cikkben.

Bővebben »

Megoldanak-e minden problémát a "lebomló" műanyagok?

2020-07-30 / Szentgyörgyvölgyi Arnold

Az Országgyűlés hosszas huzavona és halogatás után megszavazta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Először 2021. januárjától lépett volna hatályba a rendelet az uniós szabályozásnál szigorúbb feltételekkel, majd a határidőt kitolták 2021. július elsejére és a feltételeken is enyhítettek. Az egyszer használatos műanyagok alternatívái között szerepelnek az újrahasznosított, a lebomló és a biológiailag komposztálható műanyagok. Az ezek közötti különbségeket és tényleges helyettesítő szerepüket mutatjuk meg ebben az írásban.

Bővebben »

Mit érdemes tudni a polietilén típusainak felhasználásáról és tulajdonságairól?

2020-07-30 / Szentgyörgyvölgyi Arnold

A polietilén hőre lágyuló polimer, változó kristályszerkezettel és széles körben alkalmazható, az adott típustól függően. Ez a világ egyik legelterjedtebb műanyaga, évente több tízmillió tonnát termelnek belőle. Többféle polietilén létezik, és mindegyik más területen alkalmazható. Ebben a cikkben a polietilén különböző típusainak felhasználását és tulajdonságait elemezzük.

Bővebben »

Környezetbarát polietilén fólia - létezik ilyen?

2020-07-30 / Szentgyörgyvölgyi Arnold

A polietilén ma a legelterjedtebb műanyag fajta, amelyet a csomagolóipar előszeretettel használ. Többféle polietilén létezik, mindegyik másra használható, mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai. Megoszlanak a vélemények a lebomló és újrahasznosított műanyagokról is. A polietilén fólia – a köznyelvben “follpack” – az egyik legismertebb. Ezeket a témákat boncolgatjuk ebben a cikkben.

Bővebben »

Hogyan zajlik a szemeteszsákgyártás?

2020-07-30 / Szentgyörgyvölgyi Arnold

A legtöbben nem is gondolnánk, hogy egy hétköznapi használati tárgynak - mint a szemeteszsák - is lehet érdekes története. Észre sem vesszük, hány helyen és formában fordul elő az életünkben. Hogyan kezdődött és milyen módon zajlik ma a szemeteszsákgyártás, ezt mutatjuk meg ebben a cikkben.

Bővebben »

Zsákméret számítások

2021-04-25 / Parainesis

Ha nem tudja, mekkora zsákokra van szüksége a különböző alakú szemetesedényeinek bélelésére, itt megmutatjuk. A hengeres és a szögletes edényekhez szükséges zsákméret kiszámítása a két esetben teljesen másképp történik, mert előbbi esetben kisebb zsák is elég, hiszen a zsák maga is henger alakú.

Bővebben »