Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Újrahasznosított szemeteszsák és egyéb környezetbarát alternatívák

Egy dolgot majdnem biztosan megtalálhat minden otthonban, a szemeteszsákot. Ennek okát nem nehéz kitalálni. Minden háztartásban naponta keletkezik hulladék, amelyet a higiénia fenntartása érdekében ártalmatlanítani kell. Az is érthető, hogy nem mehet ki minden alkalommal, amikor hulladék keletkezik, tehát indokolt akár egy újrahasznosított szemeteszsák beszerzése, ahova a hulladékot elhelyezi, és akkor viszi ki, amikor megtelik.

Újrahasznosítható és újrahasznosított szemeteszsák

Az újrahasznosított szemeteszsák esetén arról van szó, hogy a zsák újrahasznosított műanyagból készül. De mi a helyzet a szemeteszsák újrahasznosításával?

A dolgok újrahasznosítása manapság nagyon egyszerű. A papíroktól kezdve a régi ruhákon át az elektronikáig sok az újrahasznosítható anyag. Vannak azonban olyan dolgok, amelyek még mindig nem újrahasznosíthatók. És ezek egyike a szemeteszsák.

Maguk a szemeteszsákok újrahasznosított anyagokból készülnek. Tehát a bennük lévő műanyag szál nagyon vékony, így újrahasznosításuk nagyon sok problémát vethet fel. Egyrészt a zsákok gyakran piszkosak és nedvesek, ami komoly kihívást jelent az újrahasznosító cégek számára, ha egyáltalán odaérnek a szemeteszsákok. Először válogatniuk kellene, majd meg kellene mosniuk és szárítaniuk. Ezen eljárások révén a szemeteszsákok keveredhetnének más újrahasznosítható anyagokkal, például papírokkal. És ez megint komoly probléma.

Ezenkívül a szemeteszsák elsődleges célja a szemét elhelyezése. A legtöbb esetben Ön a szemetet a szemeteszsákba teszi, és hagyja, hogy megteljen. Ezek után elviszi a kinti kukába. A kukából szinte minden a hulladéklerakóba kerül. Ez az egyik oka annak, hogy azt mondják, hogy ne is tegye az újrahasznosítható anyagokat szemeteszsákba. Ha ezt teszi, azzal azt jelzi, hogy a zacskóban minden értéktelen hulladék, és hogy nem szándékozik újrahasznosítani, amit a szemeteszsákba tesz. A szemeteszsákok tehát nem újrahasznosíthatók.

Csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó cégünk nemcsak a szemeteszsákokat, hanem az összes általunk gyártott termék 40-60%-át készíti újrahasznosított műanyagból.

A fenntartható jövő érdekében a termékek egy része biológiailag lebomló alapanyagokból készül és a felhasznált műanyag mennyiséget is minimalizáljuk az egyedi tervezéssel és a gyártási hulladék 100%-os újrahasznosításával.

Biológiailag lebomlanak a szemeteszsákok?

Most, hogy tudja, nem valószínű, hogy a szemeteszsákját újrahasznosítják, a környezet védelmének érdekében más megoldást kell keresni. Ezért fontos szempont, hogy a szemeteszsákok lebomlanak-e, mert tudnunk kell, hogy mekkora kárt okoznak a környezetünknek.

Ma már tudjuk, hogy a műanyagok nagyon hosszú időbe telnek, mire biodegradálódnak. Átlagosan akár száz évig is eltarthat. Ezek után sem hagyják el teljesen a föld felszínét, hanem mikroműanyagokra bomlanak és a talajban maradnak.

Tehát a szemeteszsákokkal nem az a probléma, hogy nem bomlanak le. A probléma az, hogy ez mikor következik be teljes egészében. Így a szemeteszsákok károsak a környezetre, tehát jobb, ha csökkentjük az otthoni vagy irodai hulladék keletkezését. Ezáltal kisebb lesz az igény a műanyag szemeteszsákokra.

Melyek a műanyag szemeteszsákok alternatívái?

A műanyag szemeteszsákok teljesen nem mellőzhetők otthonainkban és irodáinkban, de részben kiválthatók:

Zsák nélkül dobja ki a szemetet!

Használjon nagy dobozokat!

Használjon újrafelhasználható táskákat!