Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Minden, amit a sztreccsfóliáról tudni érdemes

A sztreccsfólia egy jól nyújtható, műanyag (általában lineáris kis sűrűségű polietilén - LLDPE) fólia, amelynek legáltalánosabb felhasználása a raklapon lévő rakat rögzítése. További funkciója, hogy védje a rakományt a nedvességtől és az elmozdulástól, leborulástól. Többféle eljárással, többféle változatban készül. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A sztreccsfólia fajtái

Felhasználás szerint lehet:

gépi (ez tovább bontható előnyújtott és nyújtható típusokra)

kézi

Gyártási technológia szerint lehet:

öntött

fújt

Külső megjelenés alapján lehet:

átlátszó

színezett

Az öntött sztreccsfólia előnye, hogy olcsóbb, mint a fújt, ezért népszerűbb. Az öntött sztreccsfólia kétoldalas tapadást biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a csomagolás egyben maradjon. A fújt nyújtható fólia nagyobb terhelést bír és jobban nyúlik. A nagyobb szakítószilárdság előnyt jelent, ha éles szélű rakományt rögzítenek a raklapra.

A külső megjelenést illetően mindkét variánsnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az átlátszó fólia azért jó, mert lehet látni, mi van a raklapon, a sötét, színezett fólia viszont pont abban az esetben hasznos, ha nem akarjuk, hogy látszódjon a rakomány tartalma.

A sztreccsfólia tulajdonságai

A sztreccsfólia egy bizonyos optimális nyújtásig rugalmas, a szakadás általában csak 500%-os nyújtás felett következik be, de nem érdemes 300% fölé menni sem a kézi, sem a gépi nyújtásnál.

A gyártott fólia tulajdonságai összefüggésben vannak a fólia vastagságával, a gyártási technológiával, valamint a használt adalékanyagokkal is.

Általános tulajdonságok:

használata egyszerű

gazdaságos

védi az árukat

ellenáll a hőmérsékleti és időjárási behatásoknak

véd a por okozta károk ellen is

A fekete vagy átlátszatlan sztreccsfólia kiegészítő jellemzője, hogy az UV-sugárzástól is védi a termékeket.

Hogyan válasszon sztreccsfóliát?

Először el kell döntenie, kézi vagy gépi csomagolásra fogja használni a fóliát. Másik döntési pont, hogy átlátszó vagy színes fólia felelne-e meg jobban az Ön termékeinek. Ezek után kell kiválasztani, hogy milyen vastagságú fólia lenne a legalkalmasabb a csomagoláshoz és az optimális védelemhez. Ez függ a rakomány súlyától, a rakomány jellegétől, a rakományon belüli termékek csomagolásától és a szállítási módtól is. Szakembereink szívesen segítenek a megfelelő minőségű és vastagságú fólia kiválasztásában. Rövid szállítási határidővel teljesítjük egyedi igényeit is.

A növekvő kőolajköltségek miatt a gyártók kifejlesztettek egy erősebb, vékonyabb sztreccsfóliát, amelynél kevesebb kőolajgyantát használnak fel a gyártás során, ezért kevesebbe kerül.

Hogyan érdemes feltenni a fóliát?

Bár a sztreccsfólia használata egyszerű, mégsem mindegy, hogyan tekerjük körbe a raklapot. A raklap megpakolásánál figyelni kell, hogy a dobozok ne lógjanak túl a raklap élének vonalánál. A szabálytalanul, össze-vissza megpakolt raklap sérülékeny, és más rakomány biztonságát is veszélyeztetheti.

Amennyiben kézi fóliázást végzünk, a raklap egyik sarkától célszerű kiindulni úgy, hogy a fólia végét a raklap sarkához kötjük, majd haladunk felfelé körbe-körbe. Ha a rakat tetejét is be akarjuk fedni, akkor az egyik felső sarokból indulva átlósan a szemközti sarok felé kezdjük a csomagolást, majd az ellentétes átlón is megtesszük ugyanezt. A kézi fóliázáshoz használhatunk tekercselőt vagy más néven felhordót.