Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Fenntartható-e az újrahasznosítható csomagolás?

Az újrahasznosítható, újrafelhasználható csomagolás az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert úgy a vállalkozások, mint a fogyasztók részéről. Ennek egyik oka, hogy azt gondoljuk, ami újrahasznosítható, az fenntartható is.

Mindenképp előrelépést jelent az a törekvés, hogy gyártók és vásárlók igyekeznek bolygónk számára alacsonyabb terhelést jelentő alternatívákat választani. Sajnos ez nem mindig könnyű, rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy az adott csomagolóanyag milyen hatást mér Földünkre.

Az igazság az, hogy egyértelműen még nem lehet állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy ezek az újrahasznosítható anyagok valójában környezetbarátabbak lennének a hagyományos csomagolási megoldásokkal szemben.

Ha Önnek is fejtörést okoz eligazodni a fenntartható csomagolóanyagok között, ez a cikk segítségére lesz. Összefoglaljuk az újrahasznosítható csomagolások legfontosabb előnyeit, illetve hátrányait, melyeket viszonyítunk a hagyományos, pl. rugalmas csomagoláshoz.


   

Mit nevezetünk újrahasználható csomagolásnak?

Az újrahasználható csomagolás kifejezetten folyamatos újrafelhasználásra készül, szilárd anyagokból, mint például a fém. A cél az, hogy az adott anyagot élettartamának végéig lehessen használni.

Az újrahasználható csomagolás lényege és vonzereje abban rejlik, hogy fenntarthatóbb, mivel természetes élettartama során többször is újratölthető. Ennek eredményeként kevesebb anyagot kell gyártani, mely által kisebb terhet jelent a Föld számára.

Ezen tulajdonságok miatt fenntarthatóbb megoldásként él a köztudatban a hagyományos csomagolóanyagokkal, például a merev vagy rugalmas csomagolással szemben.

A fogyasztók úgy érzik, azzal, hogy egy termék csomagolása újrafelhasználható, illetve -hasznosítható, sokat tesznek a környezetbarát élet felé. Habár ez az elképzelés jól hangzik, s maga a törekvés példaértékű, a folyamat szénlábnyomát tekintve nem fenntartható.


   

Fenntartható-e az újrahasználható csomagolás?

Ahogy az előzőekben írtuk, a 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagok élettartamuk végéig történő újrafelhasználása környezetbarátnak tűnik, a tények azonban azt mutatják, hogy a legtöbb esetben nem azok.

Ennek oka, hogy az olyan újrahasznosítható csomagolóanyagok, mint a fém, az üveg, a karton, a gyártás, a szállítás, az újrahasznosítás és a megsemmisítés során lényegesen több szén-dioxidot termelnek, mint a legtöbb rugalmas csomagolóanyag (például zsugorfólia).

A nehéz üveg- és fémtermékek oda-vissza szállítása sokkal nagyobb hatást gyakorol környezetünkre, mint az egyszer használatos műanyag csomagolások.

A legtöbb újrahasználható csomagolásról elmondható, hogy nem környezetbarátabbak, mint a rugalmas csomagolási alternatívák. Hogy miért? A rugalmas csomagolási megoldások sokkal kevesebb szén-dioxidot termelnek, mint az újrahasználható társaik.

Abban az esetben válnának fenntarthatóvá, ha sikerülne olyan könnyű csomagolásokat és tárolókat előállítani, amelyek elég könnyűek ahhoz, hogy az újrahasznosítható csomagolások szén-dioxid kibocsátása a rugalmas csomagolásoké alá csökkenjen.


   

Fenntartható csomagolást keres?

Ha fenntartható csomagolóanyagokat keres vállalkozása számára, fontos tudnia, hogy fenntarthatóság szempontjából az újrafelhasználható csomagolás jelenleg nem a legjobb választás. A jó hír azonban, hogy a rugalmas csomagolások terén léteznek fenntarthatóbb csomagolási lehetőségek is, melyek hatékonyan segítik céljai elérését.

Cégünk 25 éve foglalkozik polietilén termékek gyártásával. LDPE, LLDPE, HDPE, MDPE és újrahasznosított LDPE anyagokkal dolgozunk, termékeink között megtalálhatóak a biológiailag lebomló alternatívák is.


   

Mi az a rugalmas csomagolás?

A rugalmas csomagolás - ahogyan neve is jelzi - rugalmas vagy könnyen hajlítható műanyagból készül. Ezeket a csomagolóanyagokat elsősorban a fogyasztási cikkek csomagolása során használják a termék megóvása érdekében.

A rugalmas csomagolás legnagyobb százalékát a legalacsonyabb szén-dioxid kibocsátás jellemzi, szemben az oly népszerű alternatív csomagolóanyagokkal (például üveg, fém, kartonpapír).

    

Ha szeretne többet megtudni a csomagolási lehetőségről, s arról, hogy ezek hogyan szolgálhatják az Ön cége fenntarthatósági céljait, forduljon bizalommal kollégáinkhoz.