Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A hőre lágyuló polimerek fajtái és felhasználása

A feldolgozási technológiát tekintve a műanyagokat alapvetően három fő csoportba soroljuk: hőre keményedő, hőre lágyuló, illetve a rugalmas műanyagokra. A hőre lágyuló műanyag olyan műanyag polimer anyag, amely egy bizonyos hőmérsékleten hajlékonnyá vagy formálhatóvá válik, és lehűlve megszilárdul. Több altípusa létezik, amelyek különböző felhasználási területeken alkalmazhatók. Jelen írásban ezt vizsgáljuk meg tüzetesebben.

A hőre lágyuló polimerek jellemzői

A hőre lágyuló polimerek egyszerű képlékeny alakítás során nyerik el alakjukat, olvadáspontjuk alacsony, hő hatására újra megolvaszthatók, újrahasznosíthatók. A hőre keményedő műanyag ezzel szemben ellenáll a magas hőmérsékletnek, azaz hőkezeléssel nem lehet újraformálni. A hőre lágyuló műanyagok adják a szintetikus polimerek legismertebb, legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben gyártott hányadát, a manapság gyártott volument 85-90%-át.

A legtöbb hőre lágyuló műanyag nagy molekulatömegű. Üvegesedési hőmérséklete felett és olvadáspontja alatt a hőre lágyuló műanyag fizikai tulajdonságai drasztikusan megváltoznak.

Cégünk egyedi igényeknek megfelelő műanyagokat gyárt.

A hőre lágyuló polimerek fajtái

Akril - erős üvegpótló eszközként szolgál az olyan tárgyak számára, mint akváriumok, gombok, motorkerékpár-sisakellenzők, repülőgép ablakok, a merülőburkolatok nézőpontjai és a gépjárművek külső lámpáinak lencséi.

ABS - könnyű anyag, amely nagy ütésállósággal és mechanikai szívóssággal rendelkezik. Számos fogyasztási cikkben használják, például játékokban, készülékekben és telefonokban.

Nylon - A nylon a poliamidoknak nevezett polimerek osztályába tartozik. Főleg a kender, a gyapot és a selyem helyettesítőjeként szolgált ejtőernyőkben, zsinórokban, vitorlákban, pelyhes mellényekben és ruházatban.

PLA - politejsav, komposztálható, hőre lágyuló poliészter, amely megújuló forrásokból származik, például kukoricakeményítő, cukorrépa cellulóz, tápiókagyökér, keményítő vagy cukornád. Ez az egyik olyan anyag, amelyet 3D-s nyomtatásra használnak. Hazánkban az elsők között kezdtük el PLA-ból gyártani termékeink egy részét.

PBI - a polibenzimidazol rendkívüli hő- és kémiai stabilitással rendelkezik, és nem gyullad ki könnyen, például védőruházatok gyártására használják vagy repülőgépek falszöveteinél.

Polikarbonát - könnyen megmunkálható, formázható, számos alkalmazási területe van, például elektronikai alkatrészek, építőanyagok, adattároló eszközök, autóipari és repülőgép alkatrészek.

Polietilén - ellenáll a nedvességnek és a vegyi anyagok többségének, nagy mennyiségben készül, hogy kielégítse a keresletet. Hatalmas mennyiségű polietilén zsákot és fóliát gyártunk.

Polipropilén - olyan különféle termékeknél hasznos, mint az újrafelhasználható műanyag élelmiszertartályok, mikrohullámú és mosogatógépben mosható műanyag edények, pelenkabélés, egészségügyi betétek, kötelek, szőnyegek, műanyag díszlécek, csőrendszerek, akkumulátorok, elektromos szigetelés.

Polisztirol - különféle formákban gyártják, amelyek különböző alkalmazásokkal, például eldobható evőeszközök, CD- és DVD-tokok.

Polivinil-klorid (PVC) - szívós, könnyű anyag, amely tartós, meglehetősen merev és sokoldalú, ellenáll a savaknak és bázisoknak. Nagy részét az építőipar használja, de tömlők, csövek, elektromos szigetelés, kabátok, dzsekik és kárpitok gyártásánál is előfordul.