Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Környezettudatos megoldás-e a biológiailag lebomló műanyag?

Egyre többen próbálnak meg környezettudatosak lenni és csökkenteni a felhasznált műanyag mennyiségét, illetve szelektíven gyűjteni a műanyagokat. Sokszor azonban nem könnyű eligazodni, melyik is a legkörnyezettudatosabb megoldás, melyikkel ártunk a legkevesebbet környezetünknek. Ebben a cikkben szó lesz a biológiailag lebomló műanyagról és alkalmazási lehetőségeiről.

A lebomló műanyagok fajtái

Jelenleg a kereskedelmi forgalomban három olyan műanyag fajta létezik, amelyet lebomló műanyagnak nevezhetünk. Az egyik az oxidatív úton lebomló, a másik a PLA, a harmadik pedig a mikrobiológiailag lebomló kategória.

Oxidatív úton lebomló műanyag

A kategória neve jelzi, hogy ez a fajta műanyag oxidáció hatására apró darabokra hullik szét. Arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a műanyag darabok tovább bomlanának, ezért ez a technológia nem támogatott jelenleg.

PLA műanyag

A PLA egy kukoricakeményítőből gyártott műanyag fajta, amely bár természetes anyagból készül, nem indul a szeméttelepen magától bomlásnak, hanem csak ipari komposztálóban lehet lebontani. Ráadásul ennek a komposztálásnak a mellékterméke szén-dioxid, amely bekerül a levegőbe.

Mikrobiológiailag lebomló műanyag

Ez a technológia szerves vegyületeket alkalmaz a műanyag polimerláncok megbontására. Ez a fajta műanyag nem igényel ipari komposztálást.

A biológiailag lebomló műanyag lehetőségei és korlátai

A különböző szempontokat - alapanyag, gyártási technológia, fosszilisenergia-felhasználás, vízfelhasználás, újrafelhasználhatóság, kibocsátott gázok, hulladékká válás módja és ideje - komplexen kell szemlélni.

Ha az alapanyagot nézzük, a legtöbb műanyag kőolajszármazékokból készül, azonban vannak már természetes anyagból, kukoricakeményítőből, tejsavból készült változatok is. A gyártási technológiánál fontos a termelés során keletkező műanyag hulladék kezelése, egyes termékek újrahasznosított műanyagból történő gyártása. A hulladékká válás módjánál az a kulcskérdés, hogy egy normál szeméttelepen mi történik az adott műanyaggal, komposztálható-e, ha igen, akkor ipari komposztálással vagy normál komposztálással. További megfontolás tárgya lehet, hogy a biológiai bomlás során termelődik-e plusz energia.

Ezen szempontok figyelembevételével eldöntheti, milyen alapanyagból, hagyományos vagy biológiailag lebomló, primer vagy újrahasznosított anyagból szeretné a termékeit elkészíttetni. Kérjen személyre szabott konzultációt szakértőinktől!

Mindenképpen az az üdvözítő megoldás, ha mint fogyasztó, kevesebb zacskót és egyszer használatos műanyagot használunk, mint cég, igyekszünk a környezettudatossági szempontokat is figyelembe véve rendelni, tartósabb, többször felhasználható termékek felé eltolni a súlypontot.

Megtaláljuk azt a költséghatékony anyagösszetételt, amely megfelel elvárásainak és a környezettudatossági szempontoknak is egyidejűleg.

Ne felejtsük el, hogy technológiától függetlenül egy műanyag termék lebomlási ideje akár több száz év is lehet, ezért használjunk többször használatos termékeket, gyűjtsük a hulladékot szelektíven, és ha két egyenértékű termék közül kell választanunk, válasszuk a biológiailag lebomló változatot.