Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A műanyagok fajtái dekódolva

Bármikor, ha körbenéz maga körül, szinte biztosan talál legalább egy műanyag tárgyat. Azonban műanyag és műanyag között óriási különbségek vannak. Léteznek a műanyagnak olyan fajtái, amelyek újrafelhasználhatók, míg más fajták a többszöri felhasználás során veszélyes anyagokat termelnek. Az újrahasznosításban is vannak markáns különbségek.

A műanyagok fajtáinak osztályozása

Ha kezébe vesz egy műanyag terméket, a legtöbb esetben találni fog egy számot az alján vagy a hátulján. Ez a szám jelzi, hogy milyen műanyagot használtak az adott termékhez. A számozás arra szolgál, hogy az újrahasznosításnál segítse a műanyag fajták szétválogatását. Cégünknél a gyártott cikkek 40-60%-a készül újrahasznosított műanyagból. A számozás 1-7-ig terjed, amelyek jelentése a következő:

1. Polietilén-tereftalát (PET vagy poliészter)

Főként élelmiszer- és italcsomagolásra használják, mivel akadályozza a benne lévő termék oxidációját. Minél tovább marad egy folyadék PET palackban, annál nagyobb az antimon felszabadulásának lehetősége. A zárt tér és a hőmérséklet növekedése együttesen szintén növelheti a veszélyes anyag kiszabadulását.

2. Nagy sűrűségű polietilén (HDPE)

Sűrűbb, erősebb és vastagabb, mint a PET, bevásárlótáskaként, samponos és gyógyszeres dobozként alkalmazzák. Újrahasznosítható és biztonságosabb, mint a PET.

3. Polivinil-klorid (PVC)

A PVC szó hallatán az idősebb generációnak a retró padlóburkolat jut eszébe. Előfordul még játékokban, buborékfóliákban, mosószeres palackokban, infúziós zsákokban, valamint orvosi csövekben is. Mérgezőség szempontjából ez a legveszélyesebb műanyag, így újrahasznosításra is kevésbé alkalmas.

4. Kis sűrűségű polietilén (LDPE)

Az LDPE kevésbé sűrű és kevésbé kristályos, ezért általában rugalmasabb és vékonyabb, mint a többi polietilén. Leggyakrabban zacskókhoz és más csomagolások előállításához, vezetékek burkolásához használják. Viszonylag biztonságos, de elég nehéz újrahasznosítani.

5. Polipropilén (PP)

A PP merevebb és hőállóbb, erőssége az LDPE és a HDPE között van. Ételtartóknál, eldobható pelenkáknál, egészségügyi betéteknél és autóalkatrészeknél gyakran alkalmazzák. Szintén a biztonságosabb műanyagok közé soroljuk, bár asztmát és hormonzavarokat tud okozni. Nehezebb újrahasznosítani.

6. Polisztirol (PS vagy hungarocell)

A polisztirolt rendkívül sok helyen használják, az építőiparban a falak szigetelésére, a csomagolóiparban a törékeny, sérülékeny cikkek csomagolására, a vendéglátóiparban az elviteles dobozoknál, a sportban pedig például a kerékpáros védősisak belsejénél. Ebből is kiszabadulhatnak káros anyagok, újrahasznosításra kevésbé alkalmas.

7. Egyéb

A hetes szám vonatkozik az összes többi műanyagra, kivéve azokat a műanyagokat, amelyek keverhetők más típusú műanyagokkal. Ebben a kategóriában a polikarbonát (PC) a legismertebb, bár az utóbbi években számos ország megtiltotta a használatát cumisüvegekhez és tápszerek csomagolásához. A PC-ben található BPA számos egészségügyi problémához járult hozzá, nemigen hasznosítják újra.

Összegzés

A számozás megjegyzése nem lényeges, néhány dologra viszont érdemes emlékezni. A műanyag minden kategóriája szélsőséges körülmények között veszélyes anyagokat bocsáthat ki. A fenti felsorolásból a PET, a HDPE és a PP tekinthető biztonságosabbnak. Ami pedig az újrahasznosítást illeti, leginkább a PET és a HDPE jöhet szóba. Ha segítségre van szüksége, konzultáljon munkatársainkkal!