Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Műanyag csomagolás az élelmiszeriparban

A különböző iparágakban használt műanyag típusok eltérőek, az adott ágazat igényeihez, iparági követelményeihez igazodva. Ahhoz, hogy a műanyag környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb károkat okozza, a speciális igényeknek szigorúan meg kell felelni.

Azonban nem véletlenül használják a műanyagot az élelmiszerek csomagolására. Bizonyos termékek csomagolása megoldható egyéb, alternatív anyagokkal, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy élelmiszerek tekintetében milyen fontos problémákat oldhatunk meg, ha műanyag csomagolást használjunk.

A műanyag csomagolás használatának előnyei

A műanyag csomagolóanyagoknak olyan pozitív tulajdonságai mellett, mint az alacsony előállítási költség, könnyű tárolás, környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság, és még sorolhatnánk, igen meghatározó szerepe van a környezet védelme, illetve a tudatos élelmiszer-fogyasztás szempontjából.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a műanyagba csomagolt élelmiszerek sokkal tovább tarthatóak el, mint csomagolás nélkül. A hosszabb eltarthatóság szerepe az élelmiszer-pazarlás tekintetében kulcsfontosságú. Megalapozott tény, hogy minél tovább marad friss az élelmiszer, annál nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk el, ahelyett, hogy a szemétben landolna. Ennek köszönhető, hogy azokban az országokban, ahol az élelmiszerek nagyobb hányadát csomagolják, kevesebb élelmiszerhulladék keletkezik.

A hulladéklerakók átlagosan az összes metánkibocsátás ötödét termelik, amely jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A szemétlerakókban az élelmiszer a leggyakoribb anyag, amely lebomolva metánt termel. Tehát, a műanyag csomagolás pozitív hatással van az élelmiszerek eltarthatóságára, továbbá környezeti lábnyomunk csökkentésére vonatkozóan.

Cégünk legyártja az Ön termékpalettájához igazodó egyedi csomagolóanyagot.

Az élelmiszeriparban használható műanyagok

Azonban nem minden műanyag alkalmas élelmiszeripari felhasználásra. A felhasználható anyagokat az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA szabályozza és engedélyezi. Ilyen műanyagok például: HDPE, PET, polipropilén, valamint élelmiszer-minőségű polikarbonátok.

Mi az a BRC?

Az élelmiszeriparban számos szabványt kell betartani az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében. Az FDA mellett ezt a biztonságot hivatott szabályozni a BRC, a globális élelmiszerbiztonsági szabvány.

Az élelmiszeriparnak az Egyesült Királyság és az EU élelmiszerbiztonsági jogszabályainak való megfelelés elősegítésére fejlesztették ki, mely mára az élelmiszerbiztonság, a minőség és a felelősségvállalás terén a legjobb gyakorlat nemzetközileg elismert mércéjévé vált, világszerte több mint 17 000 BRC tanúsítvánnyal rendelkező telephellyel.

A szabvány az élelmiszeriparban dolgozó szervezeteknek keretet biztosít termékeik és szolgáltatásaik biztonságának, integritásának és minőségének irányításához. Ide tartoznak a kiskereskedők, gyártók, importőrök, vendéglátóhelyek, valamint azok beszállítói.

Követelményeket határoz meg a feldolgozott élelmiszerek és egyéb termékek előállítására vagy elkészítésére vonatkozóan. Kizárólag azokra a termékekre vonatkozik, amelyeket a tanúsítás részeként auditált telephelyen gyártanak, készítenek vagy tárolnak.

BRC és HACCP

Sokan keverik, illetve tévesen egymás szinonimájaként használják a két fifejezést. Valójában a BRC szabvány több szakaszra oszlik, melynek egyik eleme az élelmiszerbiztonsági terv (HACCP). Ez teszi lehetővé, hogy azonosítsa és kezelje azokat a biológiai, kémiai vagy fizikai veszélyeket, amelyek miatt az Ön által előállított élelmiszer nem biztonságos.

Elmondható, hogy a műanyag élelmiszer-csomagolás költséghatékonysága nemcsak a nagyvállalatok, de a kisméretű termékgyártók számára is előnyös. Esetükben az alacsonyabb költségvetés ellenére is hozzáférést biztosít a szabványosított csomagolási lehetőségekhez. Egyedi ajánlatért vegye fel kapcsolatot szakértő kollégáinkkal!