Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Hogyan változtatják meg a világot a lebomló termékek?

Az Anyatermészet már évek, évtizedek óta figyelmeztető jeleket küld nekünk egy-egy természeti katasztrófa vagy járvány képében, és ez utóbbi nem csupán a koronavírus-járványra korlátozódik, hiszen volt madárinfluenza, sertéspestis és hasonló is. A természet ezúttal karanténba küldött minket, hogy üljünk egy sarokban és gondolkodjunk azon, hogy mit teszünk. Megígérhetjük magunknak, hogy olyan környezetbarát és komposztálható, lebomló termékeket fogunk használni, amelyek nem ártanak a Földnek.

Hogyan minimalizálhatjuk a műanyagok használatát?

A COVID-19 járvány kitörésével még fontosabbá vált mindenki számára, hogy okosan gondolkodjon, és fenntartható módszert válasszon, például az alábbi 5R módszerrel minimalizálja a műanyag otthoni használatát:

Újrafelhasználás (Reuse) - az egyszerhasználatos termékek lecserélése újrafelhasználható termékekre

Újrahasznosítás (Recycle) - szelektív hulladékgyűjtés

Csökkentés (Reduce) - lebomló és komposztálható termékek használata

Visszautasítás (Refuse) - ne kérjen műanyag zacskót, italtetőt, szívószálat

Eltávolítás (remove) - szedje össze a természetben fellelt műanyag hulladékot

A lebomló termékek megértése

A fenntarthatóság nemcsak anyagok kérdése, hanem érinti a gyártási folyamat, a szállítás, a szolgáltatás, a hulladékkezelés témakörét is. Meg kell vizsgálni, hogy mi történik a termékkel a termékkörforgás minden állomásán. A fenntarthatóság azt jelenti, hogy a terméket a lehető legtartósabb módon szállítja, hasznosítja és gyűjti vissza vagy a lehető legkisebb környezetterheléssel távolítja el.

A biológiailag teljesen lebomló anyag a mikroorganizmusok segítségével vízzé, szén-dioxiddá és biomasszává alakítható. Meg kell jegyeznünk, hogy különbség van a komposztálható és a biológiailag lebomló műanyagok meghatározása között.

A komposztálható műanyagok bomlása biológiai folyamatok eredményeként jön létre, mikroorganizmusok segítségével, de ellenőrzött körülményeket igényelnek.

A biológiailag lebomló műanyagok lebontását a természetben természetesen előforduló mikroorganizmusok, például baktériumok, gombák és algák végzik. A biológiailag lebomló anyagok teljesen asszimilálódnak, egy meghatározott időkereten belül nem maradnak maradványok a természetes környezetben.

Csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó cégünk Magyarországon az elsők között kezdte el a lebomló termékek gyártását, és más környezettudatossági szempontokat is figyelembe vesz a gyártásnál, hogy élhető és tiszta bolygót biztosítson a jövő nemzedéknek. A termelési hulladékot újrahasznosítjuk, és termékeink 40-60%-a készül újrahasznosított alapanyagból.

A biológiailag lebomló műanyagok tulajdonságai

Minden anyag végül lebomlik, de az úgynevezett „biológiailag lebomló műanyagok szerves komponensekre bomlanak hónapok alatt, nem években, évtizedekben kell a lebomlási időt mérni. A műanyag kémiai összetétele és anyagjellemzői határozzák meg, hogy mely mikrobák fogyaszthatják őket, és végső soron mekkora lesz a lebomlási sebesség.

A biológiai lebonthatóság - mint tulajdonság - nem attól függ, hogy a műanyag megújuló anyagokból származik-e. Inkább a polimer kémiai tulajdonságaitól függ - nem csak attól, hogy természetes vagy kőolajalapú. Valójában sok olyan kőolajalapú műanyag van, amely komposztálható.

A természetes és szintetikus biológiailag lebontható polimerek arányának megváltoztatása és a polimerek adalékokkal való ötvözése sokféle tulajdonságot eredményezhet.