Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Műanyag fólia – napjaink jellemző trendjei

A műanyag fólia gyártása folyamatosan változó iparág. Rendszeresen új fejlesztéseket, gyártási módszereket és csúcstechnológiát vetnek be. A 2020-as évet sok iparág megszenvedte a koronavírus-járvány következtében. A csomagolási ipar azonban nem tartozott ezek közé, sőt a rengeteg házhoz szállítási igény miatt még meg is növekedett a kereslet néhány csomagolóanyag iránt. A műanyag fólia az egyik legnépszerűbb anyag, amelyet a csomagolóiparban használnak. Rengeteg testreszabási lehetőséget kínál a termékgyártóknak az árucikkek védelmére szolgáló és esztétikus csomagolási megoldások létrehozásában.

A műanyagipar fejlődése

A járványos időkben a különféle termékek védelme a szennyeződéstől minden eddiginél fontosabb. Mivel a fogyasztók csomagolt termékeket rendelnek, a csomagolóipar stabil maradt, sőt növekedett 2020 folyamán. A csomagolás alapvető eleme a termékbiztonságnak, az iparág nem tapasztalt sok leállást és egyéb olyan kihívásokat, amelyekkel sok iparágnak meg kellett küzdenie.

Alapvetően azok, akiknek termékeikhez csomagolási megoldásokra van szükségük, továbbra is igényük van a műanyag fóliára, ugyanakkor megfigyelhető, hogy egyre többen testre szabott megoldásokat keresnek és növekszik a környezetbarát alternatívák iránti igény. Cégünk is sok egyedi igényt elégít ki. Megtervezzük és le is gyártjuk az Ön igényeinek legjobban megfelelő műanyag termékeket.

Elemzők szerint nemcsak a hagyományos csomagolóanyagok gyártása stimulálja az iparág növekedését az elkövetkező években. Az LLDPE (lineáris alacsony sűrűségű műanyag) várhatóan továbbra is az egyik legnépszerűbb anyag lesz az iparban, de a polipropilén és a PET iránti kereslet is növekedni fog. A bioműanyagok és a biológiailag lebomló, komposztálható műanyagok jelentős előretörése várható.

A műanyag fólia népszerű anyag például a napelemek gyártásában. A fóliák felhasználhatók hagyományos napelemekben, valamint speciális funkciókhoz, például világításhoz, vízmelegítőkhöz és tetőtéri ventilátorokhoz. Az új technológiai fejlődés a műanyag fóliákat még fontosabbá teheti a napenergia-ipar számára. A filmrétegek hatékonyságának növelése lehetővé teheti a gyártók számára, hogy jelentősen csökkentsék előállítási költségeiket és forradalmasítsák a műanyag fólia naptechnikai felhasználását. Ez viszont megfizethetőbbé és vonzóbbá teheti a paneleket.

Alternatívák a környezetbarát műanyag fólia terén

A környezettudatosság felé az első lépés a műanyagok újrahasznosítása, ennek legfontosabb előfeltétele a szelektív gyűjtés. Sajnos nem minden terméket lehet újrahasznosított műanyagból készíteni. Az elsődleges alapanyagok tisztasága nélkülözhetetlen néhány esetben, például élelmiszeripari és orvostechnikai felhasználás esetén, emellett esztétikailag is szebbek a primer alapanyagokból készült termékek.

A környezetbarátnak tekintett biológiailag lebomló műanyag egyáltalán nem biztos, hogy természetes körülmények között is képes lebomlani. A komposztálhatóság is feltételekhez kötött, ezért a komposztálódás nem minden esetben valósul meg. A legtöbb terméknél a használat korlátozása a legjobb megoldás.

Csomagolóanyagokat gyártó cégünk Magyarországon az elsők között kezdte el biológiailag lebomló PLA alapanyagokból gyártani a termékek egy részét és a gyártási hulladékot teljes egészében újra felhasználjuk. Termékeinknek körülbelül a felét újrahasznosított műanyagból gyártjuk. Ezen túlmenően támogatjuk az óceánok tisztítását.