Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

4 fenntartható csomagolás előrejelzés 2023-ra

Azt gondolhatjuk, hogy az elmúlt években tapasztalt fenntartható csomagolási lehetőségek egyértelmű tendenciát mutatnak. Ez valóban igaz, évről évre prognosztizálhatóak a csomagolási alternatívák, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. A folyamatos fejlődés által azonban mindig van valami újdonság, így cégvezetőként, döntéshozóként mindezekre érdemes felkészülnie. Az előrejelzések ismeretében sokkal könnyebb és hatékonyabb lehet az éves tervek, csomagolási megoldások összeállítása.

1. Papír szerepének növekedése

Szakértők szerint mind nagyobb teret foglal el a papír a csomagolások terén. Egyre több papírpalack, különböző papír-alapú dobozbelsők és -bélések, papír védőcsomagolás használata várható az előttünk álló időszakban. Egyszerűen megfogalmazva, a fogyasztói csomagolások "elpapírosodására" számíthatunk.

Ennek oka korántsem a fenntarthatóság, hiszen hatalmas papírmennyiség vár már így is újrahasznosításra. A köztudatban a papír több megújuló és újrahasznosítható előnyökkel bír a műanyaggal szemben. Mindez azonban nem oldja meg a környezeti problémákat, számos ilyen csomagolásnál nem valósulnak meg az újrahasznosíthatósági feltételek.

2. Csökken a komposztálható csomagolások népszerűsége

A komposztálható csomagolóanyagokkal kapcsolatban már a piacra kerüléskor számos probléma fogalmazódott meg, amelyek megoldása mondhatni, egyhelyben toporog. Lássuk, melyek ezek:

kevés ilyen típusú csomagolás komposztálható otthoni körülmények között

az ipari komposztálás még mindig kezdetleges

ezeket a csomagolóanyagokat és az élelmiszeripari termékeket nem mindig tudják fogadni az ipari létesítmények

sem a bio, sem a hagyományos műanyagok komposztálása nem körkörös tevékenység, a folyamat közben üvegházhatású gázok keletkeznek

Valószínűsíthető, hogy az ipar várhatóan a bioanyagokra, valamint az újrahasznosítható csomagolásokra fogja a hangsúlyt helyezni. A bioalapú gyantának lenne létjogosultsága, abban az esetben, ha funkcionális, gazdasági és környezeti jellemzői (az üvegházhatás szempontjából) jobbak, mint más műanyagoké, pl. HDPE, PP, PET, LDPE.

Amerikai kutatások bizonyítják, hogy az otthon komposztálható műanyagok mintegy 60%-a nem bomlik le teljesen, ami talajszennyeződést eredményez. Felmérések alapján a fogyasztók számára nehéz értelmezni a komposztálható és a biológiailag lebomló műanyagokra vonatkozó jelöléseket. Az is igaz, hogy a műanyag csomagolóanyagok jelentős része nem rendelkezik komposztálhatósági tanúsítvánnyal.

3. Európa élen jár fenntarthatósági intézkedések terén

Európa országai, az EU több olyan törvényt fogadott el az elmúlt években, melyek azt célozzák meg, hogy a fogyasztók számára minél átláthatóbbá váljanak a termékekkel kapcsolatos újrahasznosíthatósági lehetőségek. Az Európai Bizottság kifejezetten arra törekszik, hogy a bioalapúnak, biológiailag lebomlónak vagy komposztálhatónak mondott termékek megfeleljenek a minimumkövetelményeknek. Ezáltal a fogyasztók könnyebben meg tudják állapítani például, hogy egy termék mennyi idő alatt bomlik le, vagy, hogy valóban alkalmas-e otthoni komposztálásra.

Biológiailag lebomló, az aktuális előírásoknak megfelelő, kukorica- és burgonyakeményítőből készült egyedi csomagolóanyagokért forduljon szakképzett kollégáinkhoz.

4. Másodlagos csomagolás visszaszorítása

Az Európai Unió meg akarja oldani a túlcsomagolás problémáját, amelynek érdekében olyan szabályozás-tervezeteket terjesztettek elő, hogy 2030-tól "minden csomagolási egységet a súly, a térfogat és a csomagolási rétegek tekintetében a minimális méretre kell csökkenteni, például az üres tér korlátozásával". Ezen javaslatok értelmében az uniós tagállamoknak 2040-ig 15%-kal kell csökkenteniük az egy főre jutó csomagolási hulladékot - 2018-hoz képest.

A másodlagos csomagoláson alapvetően a külső hullámkartonokat, a stretch- és zsugorfóliát, különböző térkitöltő megoldásokat értjük. Ugyanakkor ide tartozhat az elsődleges külső csomagolás is, mint például a polcokon lévő kartondobozok, amelyeket számos kozmetikai, szépségápolási termék esetében használnak. Prognosztizálható, hogy az új rendeletek eredményeként ezek a kartondobozok kivezetésre kerülnek, ami azonban az áruforgalom és az ellátási lánc romlásához vezethet.

A felsorolt előrejelzéseket érdemes figyelembe venni és az aktuális trendeknek, illetve szabályozásoknak megfelelő lehetőségeket felmérni – mind a cég gazdasági, mind a fenntarthatóság szempontjából. Szakembereink tájékoztatják a különböző csomagolási megoldásokról és segítenek megtalálni az Ön vállalkozása számára legjobb alapanyagot.

   

Forrás: https://www.packagingdigest.com/sustainability/4-sustainable-packaging-predictions-2023