Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A legfontosabb kérdések a megfelelő húscsomagolás kiválasztásához és az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez

A különböző tulajdonságú termékek esetében más és más alapanyagú, adott igényeknek megfelelő csomagolásra van szükség ahhoz, hogy a termék az ellátási lánc egésze során megfelelő minőségű legyen. Az élelmiszerek, különösen a hústermékek tekintetében még több igénynek, követelménynek kell megfelelni, ugyanis alkalmasnak kell lennie a véghasználó általi további tárolásra - természetesen a minőség romlása nélkül.

A különböző fajtájó és méretű húskészítmények megfelelő csomagolást igényelnek az eltérő szavatossági és tárolási idők miatt, a sértetlen tárolás, szállítás, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében. A nem megfelelő módon csomagolt, illetve a nagyobb méretű hústermékek csomagolása könnyedén megsérülhet, amely jelentősen gyorsítja a romlási folyamatot. A hosszabb fagyasztótárolás során szintén nagyobb valószínűséggel sérül a csomagolóanyag és romlik az élelmiszer minősége, ha az adott csomagolás nem megfelelő.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint világszinten a megtermelt élelmiszerek közel egyharmada végzi hulladékként. Felmérések bizonyítják, hogy a világszerte megtermelt hús 20%-a, tenger gyümölcsei esetén 35%-a megy kárba. A hulladéklerakókban az élelmiszer az egyik leggyakoribb anyag, amely a bomlási folyamat során metánt termel. S mint tudjuk, a metánt a szén-dioxidnál erősebb üvegházhatás jellemzi.

Elmondható, hogy a műanyagba csomagolt élelmiszerek sokkal tovább tarthatóak el, mint csomagolás nélkül, ezáltal növekszik eltarthatóságuk, csökken a hulladék mennyisége, összességében pedig csökken a környezeti lábnyomunk.

3 fontos kérdés, amennyiben a megfelelő húscsomagolást keresi

Ha az Ön cége húskészítmények értékesítésével foglalkozik, az ideális csomagolóanyag megtalálását a következő kérdések megválaszolása nagyban meg fogja könnyíteni.

1. Milyen húst kell becsomagolni?

A csomagolandó hús típusa, valamint mérete elsődleges szempont a csomagolóanyag szempontjából. A nagyobb méretűek vastagabb fóliát igényelnek, hogy megakadályozzák a súly, a méret, illetve a csontok által okozott sérüléseket. A kisebb húsdarabok, a csemegehúsok nem feltétlenül igényelnek vastag csomagolóanyagot, köszönhetően a rövidebb tárolási időnek.

 

 

2. Milyen hosszú tárolásra van szükség?

A tárolási idő ugyancsak kulcsfontosságú szerepet tölt be a csomagolóanyag, továbbá a megfelelő csomagolási technika szempontjából. Míg a rövidebb tárolási idejű hústermékekhez könnyebb csomagolóanyag, a hosszabb tárolási időhöz nehezebbek szükségesek, aminek igen egyszerű a magyarázata. A nehezebb csomagolóanyagok segítenek megőrizni az élelmiszer minőségét a hosszú távú fagyasztási tárolás során.

Bizonyos termékek módosított légkörű csomagolást igényelnek, mely meghosszabbítja a tárolási, eltarthatósági időtartamot. Az ilyen típusú csomagolás megváltoztatja a húst körülvevő légkört (például védőgázas, más néven MAP csomagolás). Az oxigénszint csökkentésével vagy más gázok bejuttatásával tovább növelhető a tárolhatósági idő. Az egyes hústípusokhoz a csomagolandó hús fajtájának és a becsült tárolási időnek az ismeretében határozható meg a megfelelő légköri keverék.

3. Mekkora a napi csomagolási mennyiség?

Fontos, hogy a termelési mennyiséghez igazodva válasszon csomagoló gépet, illetve csomagolóanyagot. A napi szinten becsomagolt összes csomagszám ismeretében könnyebb a megfelelő folyamatokkal és költségekkel tervezni.

A különböző hústípusok és darabolt húsok száma miatt nem létezik mindenre és minden vállalkozáshoz igazodó egyforma megoldás. Azonban a fenti kérdésekre adott válaszok segítenek megtalálni az Ön terméke számára ideális eljárást és anyagot.

Cégünk 25 éve foglalkozik polietilén termékek gyártásával. Forduljon bizalommal képzett szakembereinkhez, akik a legoptimálisabb összetételű csomagolóanyag megtalálásában nyújtanak segítséget, az Ön igényeire szabva.

Eltérő hústípusok és csomagolási módszerek

Nagyméretű húsok - 5 mm-t meghaladó vastagságú csomagolást igényelnek. Legelterjedtebb csomagolási módszerek a vastag poliolefin hústasakok, a hőformázás és a vákuumos hőformázás.

Kisebb sertés- és marhahúsok - kisebb darabok esetében a hőformázást, a vákuumos hőformázást, a vákuumcsomagolást és védőgázas csomagolást célszerű alkalmazni.

Hal, tenger gyümölcsei - friss állapotban mindkettőnél alkalmazzák a fóliázást, hosszabb tárolás esetén pedig a védőgázas-, a vákuumcsomagolást és a hőformázást.

Baromfi - egész baromfikat zsugorfóliával csomagolnak, amit gőzzel vagy vízzel zsugorítanak a termékre. A kisebb darabokra gyakran használnak élelmiszeripari zsugorfóliát vagy hőformázott csomagolást.

Egész karaj - nagyméretű egész karajt gyakran vastag zsugorfóliával, a kisebb, előfűszerezett karaj csomagolását pedig hőformázással végzik.

Feldolgozott húsok - az olyan feldolgozott húsok, mint a kolbász és a szalámi, leggyakrabban hőformázással, néha vákuumcsomagolással kerülnek kiszerelésre. A darált húsok esetében átlátszatlan, élelmiszeripari polietilén tasakokat használnak.

Szalonna - csomagolásához főként hőformázást és vákuumcsomagolást alkalmaznak.

 

Láthatjuk, hogy a felsorolt, valamennyi hústípus különböző módokon csomagolható. A fent leírt 3 kérdésre adott válaszok segíthetnek megtalálni az Ön tevékenységének megfelelő csomagolási módot, hogy az lépést tudjon tartani a napi terméssel, csökkentse az élelmiszer-pazarlást, a költséghatékonyság jegyében növelje cége nyereségét.