Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Mit érdemes tudni a polietilén típusainak felhasználásáról és tulajdonságairól?

A polietilén hőre lágyuló polimer, változó kristályszerkezettel és széles körben alkalmazható, az adott típustól függően. Ez a világ egyik legelterjedtebb műanyaga, évente több tízmillió tonnát termelnek belőle. Többféle polietilén létezik, és mindegyik más területen alkalmazható. Ebben a cikkben a polietilén különböző típusainak felhasználását és tulajdonságait elemezzük.

Milyen polietilén típusok léteznek?

A legismertebb polietilén típusok a következők:

alacsony sűrűségű (LDPE),

lineáris alacsony sűrűségű (LLDPE),

közepes sűrűségű (MDPE),

nagy sűrűségű (HDPE),

ultra-nagy molekulatömegű (UHMW)

ultra-kis molekulatömegű (ULMWPE vagy PE-WAX),

nagy molekulatömegű (HMWPE),

nagy sűrűségű térhálósított (HDXLPE),

térhálós (PEX vagy XLPE),

nagyon alacsony sűrűségű (VLDPE) és

klórozott (CPE).

A legnépszerűbb polietilén típusok felhasználása és tulajdonsága

1. LDPE

Nagyon rugalmas anyag, de alacsony szakítószilárdságú, egyedi áramlási tulajdonságokkal, ezért különösen alkalmas bevásárlótáskákhoz és egyéb műanyag fóliákhoz. Az LDPE jól ellenáll a híg savaknak, lúgoknak és alkoholoknak. A HDPE-hez hasonlóan az elektromos szigetelő tulajdonságai is kedvezőek. Nagyon gyúlékony és befolyásolja az UV sugárzás.

2. LLDPE

Nagyon hasonló az LDPE-hez, de tulajdonságai megváltoztathatók a képlet alkotóelemeinek beállításával, és előállítási folyamata általában kevésbé energiaigényes. Az LDPE-t kábelköpeny, szigetelők, víztömlők és csövek gyártására használják. Legnépszerűbb felhasználása azonban a szemeteszsákok, műanyag zacskók, bevásárlószatyrok. Átlátszó fóliák és élelmiszer-csomagolóanyagok készítésére is használják.

3. HDPE

Robosztus, mérsékelten merev hőre lágyuló műanyag, amely kristályos szerkezettel rendelkezik. Viszonylag alacsony hőmérsékleten és alacsonyabb nyomáson gyártják. Nagy szakítószilárdságú, időjárás- és vízálló, áttetsző. Kiválóan ellenáll az oldószereknek, elektromos szigetelőképessége is jó. A HDPE-t sokféle termékben használják. Nagyon változatos csomagolóanyag készül HDPE-vel, ládák, tejesdobozok, tálcák, hűtőtáskák, kupakok, palackok, dobok, műanyag konténerek. Gyakran használják, mosószerdobozok, szemetestartályok és vágódeszkák készítéséhez. A világ összes játékának egyharmada HDPE-vel készül. A HDPE robosztus, és kémiai ellenállása miatt csövek készítésére is használják.

4. ULMWPE

Az UHMWPE nagyon kemény anyag. Kiváló kopás- és vágásállósággal rendelkezik. Felhasználható mozgó alkatrészek, csapágyak, csuklók és még a csípőprofilok alapanyagaként. Az UHMWPE szinte semleges, magas korrózióállóságú. Rost formában alkalmas a golyóálló mellények előállítására.

5. PEX

A PEX nagy sűrűségű polietilén, amelynek polimer szerkezetében térhálós kötések vannak. Hőre keményedő anyag. Csőhálózatok előállításához és fűtési/hűtési rendszerekben használatos. Jó elektromos és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és ezért nagyfeszültségű kábelek szigetelésére szolgál. A PEX anyagot sokszor használják a vízvezeték-szerelésben is.

A megfelelő polietilén kiválasztása

Az eddigiekből is látható, hogy sokféle polietilén létezik, és nagyon sok célra használható. Csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó cégünk az Ön igényeinek megfelelően választja ki az alapanyagot és gyártja le az elképzeléseinek megfelelő terméket.