Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

LDPE és HDPE - hasonlóságok, különbségek

A polietilén az egyik legszélesebb körben használt hőre lágyuló műanyag a világon, az átlátszó zacskóktól kezdve a gyermekjátékokon át egészen a samponos flakonokig mindenben megtalálható. Molekuláris szerkezete alapján több alkategóriába sorolható, amelyek mindegyikét egyedi tulajdonságaik teszik alkalmassá az adott termék gyártásához való felhasználásra.

A polietilén leggyakoribb típusai:

Alacsony sűrűségű polietilén (LDPE): átlátszó vagy áttetsző műanyag, mely rugalmasságot, vegyszerállóságot és víztaszító képességet mutat. Termékek széles skálájának gyártásához használják, mint például: bevásárló szatyor, műanyag fólia, rugalmas csomagolóanyag, fröccsöntött alkatrészek.

Nagy sűrűségű polietilén (HDPE): nagyobb merevséget és tartósságot kínál, mint az LDPE. Az áttetszőtől az átlátszatlanig terjedő változatban kapható, kiváló kémiai ellenállóság jellemzi. A HDPE-ből készült termékek közé tartoznak: merev csomagolóedények, játékok, kültéri bútorok és alkatrészek, konyhai berendezések, vízvezetékcsövek.

LDPE és a HDPE közötti hasonlóságok

Mivel alapvetően ugyanabból a polimerizált etilénmolekulából állnak, az LDPE és a HDPE számos közös jellemzővel rendelkezik:

alacsony tömeg

0,20 és 0,40 N/mm2 közötti szakítószilárdság

nagy ütésállóság

ellenállás vegyi anyagokkal, vízzel és időjárással szemben

nagyfokú újrahasznosíthatóság

alacsony gyártási- és előállítási költség

A fröccsöntési műveletek során mindkét anyagra jellemző:

180 °C és 280 °C közötti olvadási hőmérséklet

gyors befecskendezési sebesség

a kész alkatrész szárítása nem szükséges

A közös jellemzők által iparági alkalmazásuk rendkívül hasonló. Ha nem biztos abban, hogy az Ön vállalkozása számára melyik polietilén típus az ideális választás, vegye fel velünk a kapcsolatot. Cégünk vállalja LDPE tasakok és LDPE zsákok gyártását egyedi méretben és színezékben, akár nyomtatással is.

Melyek a főbb különbségek az LDPE és a HDPE között?

A hasonló ismérvek mellett fontos megismernie a két alapanyag közötti különbségeket, hiszen csak így tudja a legjobb anyagtípust kiválasztani termékéhez. A megannyi hasonló jellemző mellett az alapvetően eltérő belső összetételük számos különbséget eredményez. A mindkét anyagot alkotó polimerláncok az LDPE-ben elágazóak, míg a HDPE-ben a polimerek kristályosabb szerkezetűek. A polimerek szerveződésének ez a különbsége az egyes anyagok eltérő tulajdonságaihoz vezet.

 

1. Fizikai ismérvek közötti különbségek

Az LDPE puhább és rugalmasabb, mint a HDPE. Alacsonyabb az olvadáspontja (115 °C) és átlátszóbb. A HDPE-hez képest nagyobb valószínűséggel repedezik feszültség hatására.

A HDPE merev és tartós, továbbá nagyobb vegyi ellenállást biztosít az LDPE-hez képest. Magasabb olvadáspontja (135° C) lehetővé teszi, hogy magasabb hőmérsékletet is kibírjon. Kristályosabb szerkezete révén nagyobb szilárdságot és az anyag átlátszatlanságát eredményezi. Erősebb és tartósabb termékek formázásához, ill. alakításához a HDPE megbízhatóbb választás lehet.

2. Különbségek az újrahasznosíthatóságban

Mind az LDPE, mind a HDPE újrahasznosítható, azonban külön kell őket kezelni. Az LDPE a 4. számú, a HDPE pedig a 2. számú újrahasznosítási szám alá tartozik. Terméktől függően az LDPE-t nehezebb lehet újrahasznosítani, mivel lágyabb, így megakadhat az újrahasznosító gépekben. A HDPE-t könnyebb szállítani és átfuttatni az újrahasznosító berendezéseken.

3. Gyártási módszerek közötti különbségek

Az LDPE előállítása úgy történik, hogy a monomer etiléngázt egy autoklávban vagy csőreaktorban összenyomják a polimerizáció - azaz a monomerek polimerláncokká történő összekapcsolása - elősegítése érdekében.

A HDPE-t kőolaj nagyon magas hőmérsékletre történő hevítésével állítják elő. Ez a folyamat felszabadítja az etiléngáz-monomereket, amelyek ezután polimerláncokká egyesülnek.

Bár az LDPE és a HDPE számos hasznos tulajdonságon osztozik, beleértve a nagyfokú kémiai ellenállást és az alacsony oldhatóságot, eltérő anyagi tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek befolyásolják használhatóságukat a különböző iparágakban. Az erősebb és tartósabb termékek formázásához és alakításához a HDPE sokkal megbízhatóbb választás, mint az LDPE.

Forduljon bizalommal kollégáinkhoz, hogy megtudja, melyik műanyag anyagtípus a legmegfelelőbb az Ön számára.