Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Környezetbarát polietilén fólia - létezik ilyen?

A polietilén ma a legelterjedtebb műanyag fajta, amelyet a csomagolóipar előszeretettel használ. Többféle polietilén létezik, mindegyik másra használható, mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai. Megoszlanak a vélemények a lebomló és újrahasznosított műanyagokról is. A polietilén fólia – a köznyelvben “follpack” – az egyik legismertebb. Ezeket a témákat boncolgatjuk ebben a cikkben.

A polietilén fajtái

A polietilén az etilén polimerizációjaként jön létre. A polietilént a sűrűsége és a polimer láncok elágazottsága alapján osztályozzák.

Nagy sűrűségű polietilén (HDPE)

A HDPE kemény polietilén, erősebb, nagyobb a szakítószilárdsága is. A HDPE-t leginkább termékek csomagolására, italos palackok, tisztítószeres flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek és polietilén csövek előállítására használják.

Közepes sűrűségű polietilén (MDPE)

Az MDPE ütésállóbb és kevésbé repedezik. Többnyire szerelvények, zsákok, zsugorfólia, csomagolási fólia és hordtáska előállításánál használják.

Kis sűrűségű polietilén (LDPE)

Az LDPE sok elágazást tartalmazó polimer láncokból áll. Rugalmasabb, viszont kisebb a szakítószilárdsága. Leggyakoribb felhasználási módja a fólia és a műanyag zacskó.

A polietilén fólia gyártása és felhasználása

A polietilének egyik legfontosabb feldolgozási módja a fóliagyártás. A különböző polietilén fajták és a változatos, többrétegű fóliák teszik lehetővé a felhasználói igények teljes körű kielégítését. Cégünk termékei között megtalálható takarófólia, sztreccsfólia, síkfólia, zsugorfólia és talajtakaró fólia is. A felhasználási terület határozza meg, mikor, melyiket érdemes alkalmazni.

Mint a felsorolásból is látható, nem csak a csomagolóipar, hanem a mezőgazdaság és az építőipar is nagy fogyasztója a különböző takarófóliáknak, melyek megtalálhatók webáruházunk kínálatában.

Újrahasznosított és lebomló műanyagok - tények és korlátok

A műanyagok újrahasznosításának legfontosabb előfeltétele a szelektív gyűjtés. Tény, hogy az újrahasznosítással nagyon sokat tehetünk a környezetvédelemért, viszont az is tény, hogy nem minden terméket lehet újrahasznosított műanyagból gyártani. A primer alapanyagok nagy előnye a tisztaság, a jobb esztétikai megjelenés, a magasabb gyártási minőség, amely azonban az újrahasznosítotthoz képest magasabb árral párosul. Az újrahasznosított műanyagok nem alkalmasak élelmiszeripari és orvostechnikai felhasználásra, mivel itt a sterilitás alapvető követelmény. A zsugorfóliánál sem alkalmazható, mert nem egyenletes a minőség.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény alapján a biológiailag lebomló műanyag termékeknél nem kell termékdíjat fizetni. Valóban környezetbarátnak tekinthető-e a lebomló műanyag? A természetes alapanyagból gyártott „műanyagok sem biztos, hogy lebomlanak. Születtek álmegoldások is, mint például az oxo-degradábilis műanyag, amelyhez egy fém alkotóelemet adtak. Ettől a műanyag fény és levegő hatására nem lebomlott, hanem apró darabokra esett szét, továbbra is veszélyt jelentve a környezetre.

A biológiailag lebomló vagy komposztálható műanyagok lebomlása jobban emlékeztet a természetben előforduló lebomlásra, a lényeges kérdés azonban az, hogy lebomlanak-e természetes körülmények között. A komposztálhatóságnak is feltételei vannak, a laboratóriumi körülmények nem egyeznek meg a valósággal, így a komposztálódás nem minden esetben megy végbe.

Konkrét példákkal szemléltetve a kérdést: a lebomló vagy a nem lebomló műanyag zacskó a környezettudatosabb megoldás? Az első kisebb kárt okoz, a második esetében viszont később új zacskó is készülhet belőle. A valóban környezetbarát alternatíva a zacskók esetében a vászonszatyor, az evőeszközök esetében pedig a többször használatos változat. Azokat az egyszer használatos műanyag termékeket, melyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel, tilos lesz piaci forgalomba hozni az Európai Unióban. Azon termékeknél, amelyeknél nincs környezetbarát alternatíva, a cél a használat korlátozása.