Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A legfontosabb újrahasznosítási kódok, melyeket cégtulajdonosként ismernie kell

A mindenki számára jól ismert körforgás nyilak, valamint a számokkal jelzett műanyag újrahasznosítási kódok a termékben felhasznált műanyag típusának azonosítására szolgálnak. Azonban nem minden műanyag újrafelhasználható vagy újrahasznosítható. Emiatt egyezményes műanyag újrahasznosítási kódokat használnak.

A mindenki számára jól ismert körforgás nyilak, valamint a számokkal jelzett műanyag újrahasznosítási kódok a termékben felhasznált műanyag típusának azonosítására szolgálnak. Azonban nem minden műanyag újrafelhasználható vagy újrahasznosítható. Emiatt egyezményes műanyag újrahasznosítási kódokat használnak.

Az alábbiakban ezek közül a legfontosabb és legelterjedtebb kódokat gyűjtöttük össze, amelyeket valamennyi vállalkozás tulajdonosának ismernie kell.

A hét legfontosabb műanyag újrahasznosítási kód

1. Polietilén-tereftalát (PET)

A PET rendszeresen megtalálható fogyasztói termékekben, úgymint csomagolások, vizes és üdítős palackok. A PET viszonylag nehezen fertőtleníthető, megfelelő tisztításához káros vegyi anyagokra van szükség. Ezen tulajdonsága miatt elsősorban egyszeri felhasználásra használják, mivel az ismételt használat növelheti a baktériumok elszaporodásának és a potenciálisan rákkeltő anyagok kioldódásának kockázatát.

A PET műanyagokat újra lehet és - kell hasznosítani, az újrafelhasználás nem javasolt. A PET-anyagok újrahasznosításához a műanyagot össze kell törni, apró pelyhekké kell aprítani, majd újra poliészterszálakká vagy új PET-palackokká kell feldolgozni. Az újrahasznosított szálakból szőnyegek, gyapjúruhák, mentőmellények, párnák tölteléke és hasonló termékek készíthetők.

2. Nagy sűrűségű polietilén (HDPE)

Ez az egyik legbiztonságosabb és leggyakrabban újrahasznosított műanyag típus. A HDPE műanyag strapabíró, ellenáll a napfénynek és a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásnak. A HDPE műanyagot igen széles körben alkalmazzák, például: bevásárlótáskák, tejes-, samponos-, gyümölcslé-, vegyszeres- és mosószeres flakonok, különböző vödrök és ládák, mezőgazdasági csövek.

Az újrahasznosított HDPE termékek széles skálájára használható, mint például: játékok és játszótéri eszközök, csövek és kötelek, különböző autóalkatrészek, tárolóedények, szemetesek, kültéri bútorok, újrahasznosító tartályok.

Cégünk által gyártott termékek 40-60%-a készül újrahasznosított műanyagból.

3. Polivinil-klorid (PVC)

A PVC egy igen rugalmas, puha anyag, amelyet fogszabályozó gyűrűk, étolajos palackok, műanyag élelmiszercsomagolások, kisállatjátékok és sok más termék előállítására használnak. Gyakran alkalmazzák számítógépes kábelek és kerti tömlők burkolóanyagaként. Az időjárással és napfénnyel szembeni ellenálló képessége miatt a PVC-t lugasok, ablakkeretek esetében is használják.

A PVC műanyagok közül csak bizonyos termékek újrahasznosíthatók.

4. Alacsony sűrűségű polietilén (LDPE)

Az LDPE egy viszonylag biztonságos műanyag, ezt tartják a legkevésbé mérgezőnek. Hőre lágyuló műanyag, jellemzően szemeteszsákok, strech fólia, ragasztófólia készül belőle.

Az újrahasznosított LDPE anyagok felhasználása számos lehetőséget rejt magában, ezek közül néhány: játékok, csövek és kábelek burkolata, vízvezetékcsövek, öntözőrendszerek alkatrészei, kupakok, palackok, különféle csomagolások, fólia, zsákok, egyéb általános árucikkek.

5. Polipropilén (PP)

A polipropilén két kedvező tulajdonsága a könnyű súly és a szívósság, emellett kiváló hőállósággal rendelkezik. Vegyi anyagokkal, nedvességgel, szennyeződésekkel szembeni ellenállósága miatt olyan termékek készítése során használják, mint a műanyag palackok kupakjai, joghurtos és margarinos tartályok, eldobható pelenkázóvödrök, csomagolószalagok.

Napjainkban még kis százalékban hasznosítják újra a PP műanyagokat, pedig az újrahasznosítás után olyan termékek gyártására alkalmasak, mint tálcák, szemetesek, seprűk, akkumulátorok, tereprendezési szegélycsíkok, és még sorolhatnánk.

6. Polisztirol (PS)

A polisztirol rendkívül könnyű, olcsó és könnyen alakítható műanyag, éppen ezért rengetegféleképpen fel lehet használni. Leggyakrabban tojástartó dobozokat, műanyag evőeszközöket, poharakat, csomagolóanyagokat készítenek belőle. Emellett merev habszigeteléshez, valamint laminált padlóburkolatok alátétanyagaként használják.

Bár számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, a PS újrahasznosítása nem széles körben elérhető. Ez az anyag ultrakönnyű és szerkezetileg gyenge, a természetes környezetben könnyen széttöredezhet és szétszóródhat.

7. Egyéb műanyagok

Ebbe a kategóriába számos egyéb műanyag tartozik, ilyenek például a BPA, a LEXAN, a polikarbonát. Jellemzően vízhűtő palackok, cumisüvegek, és sok egyéb termék gyártásához veszik igénybe. Az ide tartozó típusok között vannak, amelyek bizonyítottan egészségügyi problémák kialakulását idézik elő. Legtöbbjük nem újrahasznosítható.

Láthatjuk, a műanyagok számos lehetőséget kínálnak, felhasználást, újrahasznosítást és biztonságot tekintve egyaránt. Szakképzett munkatársaink segítenek az Ön iparágának, tevékenységének megfelelő költséghatékony műanyag kiválasztásában. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!