Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Hányféle célra használható a transzparens fólia?

Ha meghallja azt a szót, hogy átlátszó fólia, lehet, hogy Önnek is a “folpack” fólia néven elhíresült háztartási csomagolófólia ugrik be elsőként. A transzparens fóliának ugyanakkor a csomagolóiparon kívül rengeteg más felhasználási lehetősége van, és ezek a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Az átlátszó fólia nyomtatható, amely tovább bővíti az alkalmazási megoldások körét. Ennek járunk utána ebben a cikkben.

A transzparens fólia felhasználási területei

A fóliák vastagsága a milliméter tízezred részében mérhető, ez nagyon sokrétű alkalmazási lehetőséget kínál. Ha nem tudja pontosan, milyen vastagságú fólia lenne a legalkalmasabb, konzultáljon szakértőinkkel.

Ha elvonatkoztatunk a frissentartó (folpack) fóliától és az élelmiszerek csomagolásától, akkor is számos átlátszó fóliával találkozhatunk a közvetlen környezetünkben:

Laminálófólia

Írásvetítő fólia

Üvegfólia

Úvegmatrica

Alacsony hőmérsékleten zsugorodó fólia

Raklapfólia

Sztreccsfólia

Kirakatfólia

Biztonsági fólia

Kijelzővédő fólia

Autóüveg-fólia

Sötétítőfólia

Dekorációs fólia

Fóliasátor

Ezek általános felhasználási területek, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk, de néhány érdekességet is megemlíthetünk. Átlátszó vinylt használnak csónak szélvédőihez, hajóablakokhoz, golfkocsi burkolatához (át lehet látni rajta, ugyanakkor véd a kóbor golflabdák ellen), sátor-, illetve jurtaablakokhoz, étterem és lakóház teraszainak elhatárolásához.

Az átlátszó fóliákat azért szeretik a csomagolóiparban, mert esztétikusak és ugyanakkor megvédik a termékeket a külső behatásoktól, nedvességtől, sérülésektől.

Az átlátszó fólia tulajdonságai

Ipari alkalmazásokban az alábbi tulajdonságai miatt használják ezeket a fóliákat:

Rugalmasság - az adott alkalmazás igényeinek megfelelően alakítható

Tartósság - ellenáll a nehéz környezeti és működési feltételeknek, például a szélsőséges hőmérsékleteknek

Víz- és nedvességtűrés - megvédi a berendezéseket és rendszereket a víztől és más folyadékoktól

Optikai tisztaság - kivételes átlátszó tulajdonságokat kínálnak olyan alkalmazásokhoz, ahol a láthatóság kiemelt fontosságú

Átlátszóság

UV-állóság - megakadályozhatják a káros UV-sugarak bejutását

Könnyű karbantartás - túlnyomó többségük kevés karbantartást igényel

Lemoshatóság

Sokoldalúság

Ma már olyan fóliák is léteznek, amelyek csak az egyik oldalról látszanak át, tehát kilátni ki lehet rajtuk, de be nem. Cégünk számos ipari alkalmazáshoz gyárt különféle fóliákat különböző alapanyagokból.

Az öntapadós fóliák felragasztása

Az átlátszó fóliákat többek között azért is szeretik, mert sokan saját maguk is fel tudják tenni, gondoljunk például a kijelzővédőkre, az ablaksötétítő fóliákra és hasonló megoldásokra.

A jó eredmény érdekében az öntapadós fóliákat célszerű sima, száraz és tiszta felületen alkalmazni. Győződjön meg arról, hogy a felület szennyeződésektől mentes! Kerülje az agresszív tisztítószerek használatát! A fóliát akkor tegye fel, amikor nincs sem extrém hideg, sem extrém meleg.

A legjobb eredményeket a száraz alkalmazással lehet elérni, mert ekkor maximális a tapadás. A fóliát a felrakást követően legalább 12 órán keresztül óvja a nedvességtől.

A felrakáshoz, ahol ez indokolt, érdemes segédeszközöket igénybe venni, például simítót, gumihengert, vonalzót, vágókést vagy ollót, centimétert.