Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Élelmiszer csomagolási lehetőségek induló vállalkozásoknak

Hatalmas lehetőségek rejlenek egy élelmiszeripari startup vállalkozásban, ugyanakkor már maga az indulás számos kihívásokat rejt magában. A szállítás, a logisztika, a csomagolás lehet az akadály az ön vállalkozása és a siker között. A megfelelő, minőségi élelmiszercsomagolás kulcsfontosságú a cég életében. A vásárlók csakis akkor lesznek elégedettek, ha az élelmiszer frissen, sértetlenül érkezik meg hozzájuk. A jó csomagolás nemcsak megvédi a terméket, de meghosszabbítja eltarthatóságát, információkat szolgáltat a fogyasztóknak, figyelemfelkeltő és reklámként is funkcionál, mindemellett védi a környezetet.

Fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy a kiválasztott csomagolási lehetőség megfelel a hatályos (EU-s, nemzetközi, hazai) előírásoknak. A következőkben bemutatjuk azokat az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) által is jóváhagyott élelmiszer csomagolási megoldásokat, amelyek ideálisak startupok számára. Ez azt jelenti, hogy ezek a csomagolások elősegítik a termékek frissességét megőrizni, lassítják azok minőségi romlását, s legtöbbjük a közvetlen élelmiszerrel való érintkezéshez van minősítve.

Ha induló vállalkozásként segítségre van szüksége a különböző megoldások közötti eligazodásban, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakembereink segítenek az ön céljaihoz igazodó legjobb csomagolás megtalálásában.

FDA által jóváhagyott csomagolási megoldások induló vállalkozásoknak

1. Vákuumcsomagolás

A vákuumzáras csomagolás a legnépszerűbb élelmiszer csomagolási megoldások egyike - nem véletlenül. Az élelmiszerek szállítás/tárolás közbeni romlásának egyik fő oka az oxigén jelenléte. A vákuumzáras megoldás azonban csökkenti az oxigén csomagoláson belüli jelenlétét, megvédve ezáltal a terméket.

A becsomagolt terméket módosított atmoszférával zárják le. Ez annyit jelent, hogy a csomagoláson belüli légkör eltér a természetes légkörtől. Bizonyos esetekben - a hosszabb eltarthatóság érdekében - tartósítószerek nélkül, gázokat juttatnak a csomagba.

Alapkövetelmény, hogy a vákuumcsomagoló zsákok oxigénzáró tulajdonságokkal rendelkezzenek. A hagyományos polietilén vagy polipropilén zsákok nem tartják a vákuumot. A megfelelő zsákokkal és vákuumzáró géppel egy teljes élelmiszer csomagolási folyamat hajtható végre, bárhol is található vállalkozása. A hatékony működés csökkenti a költségeket azáltal, hogy kevesebb termék megy kárba a szállítás-tárolás során.

Ne feledje, hogy az optimális lezárógép meghatározása kulcsfontosságú, melyhez különböző szempontokat kell megvizsgálni:

a csomagolandó termék típusa: a teljes vákuum összenyomja-e a csomagolandó termékeket,

a csomagolandó termék mérete: a zsáknak és a tömítőnek nagyobbnak kell lennie, mint amekkora a csomagolandó termékek,

tervezett napi teljesítmény: egy kis teljesítményű gép nem lesz elegendő napi több száz vagy ezer termék csomagolásához,

szükség van-e gázöblítésre - valamennyi ehető termékhez más és más légkör az ideális.

Ha nem biztos abban, hogy vállalkozásának szüksége van-e vákuumcsomagolásra, vegye fel a kapcsolatot szakképzett kollegáinkkal.

2. Védőgázas csomagolás

Tálcás húsáruk, cukrászati termékek, zöldségek, s még sok egyéb élelmiszer csomagolásához alkalmazzák az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében.

Használata könnyű, a megfelelő gép egy elektromos huzal segítségével vágja el a fóliát, miközben azt a termék köré tekeri. A tálca alját egy fűtött szövetlemezre helyezik, hogy a fóliát a tálca alja körül zsugorítsa. Ezáltal a fólia szorosan illeszkedik a termék köré, megvédve azt a külső környezeti hatásoktól.

A csomagolótekercsek, streccsfóliák anyagvastagsága eltérő lehet, igazodva a termék jellemzőihez. Minél extrémebb hatásnak van kitéve a termék a szállítás és tárolás során (pl. fagyasztott termékek), annál vastagabb fóliára van szükség.

Élelmiszeripari startupok és kisvállalkozások számára ez egy igazán kifizetődő megoldás, hiszen egy tekercs akár több ezer termék becsomolására elegendő.

Cégünk vállalja streccsfóliák egyedi méretben való gyártását az ön egyedi igényeihez igazodva.

3. Zsugorfóliázás

Ez a csomagolási mód több termék egyetlen csomagban történő becsomagolására alkalmas. A PVC zsugorfóliát nem használják közvetlen élelmiszerrel való érintkezésre, kimondottan késztermékek, mint például üvegek, palackok, együtt csomagolásához alkalmazhatóak. A terméket a zsugorfóliába helyezik, majd hőhatás segítségével a termékhez igazodva zsugorítják.

A PVC zsugorfólia jellemzően kevesebb hőt igényel, a poliolefin fóliával szemben. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá hőérzékeny termékekkel való munkálatokhoz.

A poliolefin zsugorfólia közvetlenül alkalmazható élelmiszerrel való érintkezéshez (FDA által engedélyezett). Hajlékonyságának köszönhetően olyan áruk becsomagolásához használják, mint a húsok, sajtok, pékáruk.

4. Polietilén zacskók

A polietilén zacskók, tasakok a legelterjedtebb csomagolási megoldások közé tartoznak, hiszen ez az egyik legszélesebb körben gyártott polimer. Így induló vállalkozása számára egyszerű és költséghatékony lehetőséget jelenthet ez az élelmiszer csomagolási módszer.


   

Érdemes körültekintően megvizsgálni a különböző csomagolási alternatívákat, mérlegelni több opciót a hatékonyság érdekében. Ha szeretné tudni, hogy a felsorolt csomagolási megoldások közül melyik a legideálisabb az Ön terméke számára, kérjen időpontot szakképzett kollégáinktól.