Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Biológiailag lebomló fólia - egy igazán környezetbarát alternatíva

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan biológiailag lebomló új műanyagok fejlesztése iránt, amelyek alternatív megoldást kínálnak a lebonthatatlan szintetikus műanyag hulladék felhalmozódása által okozott környezeti problémákra. Ennek eredményeként nagy erőfeszítéseket tettek biopolimerekből készülő, biológiailag lebontható vagy komposztálható fóliák kifejlesztése érdekében, hogy környezetbarát csomagolási alternatívát állítsanak elő a szintetikus műanyag csomagolófóliák helyett. A biológiailag lebomló fólia fehérje-, poliszacharid- vagy lipidanyagok felhasználásával készül.

A biológiailag lebomló, illetve a komposztálható műanyagok egyszerű magyarázata

Ahogy nő a fogyasztók környezettudatossága, igénye a fenntartható termékek iránt, a bioműanyagok - amelyek csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagok iránti függőségünket és az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást - egyre keresettebbé válnak. A környezettudatossághoz hozzátartozik, hogy megértsük a biológiailag lebomló, a biológiailag komposztálható és az oxidatív úton lebomló műanyagok közötti különbségeket. Ezeket a kifejezéseket gyakran felcserélhető módon használják, nem szinonimák.

A bioműanyagok olyan nagy műanyagcsaládra utalnak, amelyek életük elején biomasszából származnak (biológiai alapúak), élettartamuk végén szerves biomasszává alakulnak (biológiailag lebonthatók), illetve mindkettő.

Ennek alapján a bioműanyagokat három különböző osztályozásra bonthatjuk:

Nem biológiailag lebontható és teljesen vagy részben bioalapú

Biológiailag lebomló és ásványolaj-alapú

Biológiailag lebontható és teljesen vagy részben bioalapú

A biológiailag lebomló műanyagok a bioműanyagok viszonylag kis részhalmaza, amelyeket mikroorganizmusok segítségével idővel vízzé, szén-dioxiddá (CO2) és biomasszává lehet alakítani - ezt a folyamatot biodegradációnak nevezzük. Mivel a műanyag biológiai lebonthatósága a polimer kémiai tulajdonságaiban rejlik - és nem az alapanyag forrása -, a biológiailag lebomló műanyagok lehetnek biológiai vagy kőolajalapúak. A komposztálható műanyagok a biológiailag lebomló műanyagok részhalmaza, amelyet a természetes körülmények közötti lebomlás és a biológiai lebomlás időtartama határoz meg. Fontos még az is, hogy a komposztálás természetes körülmények között is végbemegy-e.

Az oxidatív úton lebomló műanyagokat gyakran összekeverik a biológiailag lebomló műanyagokkal. Ez egy hagyományos műanyag, amelyet adalékanyaggal kevernek a biodegradáció utánzása céljából. Az oxo-degradábilis műanyagok apró darabokra hullanak szét, de molekuláris vagy polimer szinten nem bomlanak le, mint a biológiailag lebontható és komposztálható műanyagok.

A biológiailag lebomló fólia

Léteznek ma már olyan talajtakaró fóliák, amelyek biológiailag lebomló és megújuló nyersanyagokból készülnek, például kukorica- és burgonyakeményítőből szén hozzáadásával, ezért a talajmunkák után nem szükséges felszedni a fóliát, mivel a biológiai lebomlás 6-8 hónap alatt végbemegy.

Egy még érdekesebb alternatíva az újrahasznosítható és lebomló fólia, amely teljes mértékben újrahasznosítható, amennyiben begyűjtésre kerül, ha mégis hulladékként végzi, akkor néhány hónap alatt biológiailag komposztálódik.

Cégünk kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, termékeink biológiailag lebomló műanyagból is rendelhetők.