Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Melyik a leginkább környezetbarát zacskó?

Ma már nehéz elképzelni a mindennapi életünket műanyagok nélkül. Ott vannak mindenütt, bármerre is nézünk. Sokrétűen használhatóak, a csomagolóipar már elképzelhetetlen nélkülük. A probléma ott van, hogy nem bomlanak le természetes úton, hanem egyre csak gyűlnek a szemétlerakókban, az óceánokban, mindenütt. A legnagyobb baj az egyszer használatos műanyagokkal van, mivel használati időtartamuk nagyon rövid, gyorsan a szemétbe kerülnek, ezáltal hozzáadódnak a már felgyülemlett mennyiséghez. Megmutatunk néhány környezetbarát zacskót, amellyel a környezet terhelését csökkenteni lehet.

Környezetbarát műanyagok

A környezetbarát műanyag alternatívák megújuló alapanyagokból, növényekből (például kukorica, cukornád, búza) készülnek, nem pedig kőolajszármazékokból. Ezek biológiailag lebomló anyagok, de némelyik lebontásához speciális körülményekre van szükség. Az igazán környezetbarát megoldás, amikor természetes úton le is bomlik a műanyag, tehát komposztálható. A biológiailag lebomló anyagot mikroorganizmusok bontják le.

A kukorica, a burgonya és a cukornád a három legelterjedtebb alapanyag a lebomló műanyag előállításához, de sokféle más növénnyel is kísérleteznek. Az utóbbi időben a biológiailag lebomló műanyag egyre több cikkben fellelhető, például edények, csészék, evőeszközök, tányérok, palackok formájában. Röviden, a lebomló műanyagok beszivárogtak szinte mindenhová: autóipar, csomagolóipar, elektronika, mezőgazdaság, textilipar, egészségügy.

Az előállításukhoz általában kevesebb energia szükséges, ez is csökkenti a környezetterhelést. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy nem tartalmaz biszfenolt, BPA-t, amelyet bizonyos termékek vonatkozásában be is tiltottak, mivel megzavarhatja a hormonháztartást.

A politejsav vagy polilaktánsav (PLA) az egyik leggyakoribb alapanyag, tulajdonságai hasonlítanak a polietilénhez, polipropilénhez. Előállításához használhatók a már meglévő gyártóberendezések, ezért a gyártáshoz nem kell hatalmas beruházásokat eszközölni. Egyre bővül a politejsavból gyártott termékek köre, a zacskókon kívül fóliák, orvostechnikai eszközök is készülnek már belőle. A politejsav hő hatására zsugorodik, ezért zsugorfóliákhoz is használható alapanyagként.

Környezetbarát zacskók

Az egyszer használatos műanyag zacskók helyett a bevásárláshoz többféle alternatíva is létezik, például kosár, papírzacskó, vászonszatyor, papírdoboz. A hétköznapi emberek ezek használatával sokat tehetnek a keletkező műanyag hulladék mennyiségének csökkentéséért. Ipari szinten azonban más megoldásokat kell keresni.

Az oxidatív úton lebomló műanyag zacskók nem tekinthetők környezetbarátnak, mivel igazából nem bomlanak le, csak apró darabokra esnek szét, a lebomlott részecskék pedig bejuthatnak a talajba és az ivóvízbe is. Ezeket a zacskókat újrahasznosítani sem lehet.

A papírzacskók a lebomlást illetően környezetbarátnak mondhatók, viszont a gyártásuknál több vizet és földet használnak fel.

A környezettudatos műanyaggyártók - mint amilyen a mi cégünk is - a biológiailag komposztálható zacskókat tekintik a jelenlegi leginkább környezetbarát alternatívának. Ezek valódi megoldást jelentenek az egyszer használatos szatyrok és zacskók kiváltására.

Kiemelten fontosnak tartjuk a fenntartható jövőt, termékeink egy részét már biológiailag lebomló alapanyagokból gyártjuk, a gyártási hulladékot újrahasznosítjuk.