Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

8 tipp a hatékony zsugorfóliázáshoz

A zsugorfóliával történő csomagolás igen népszerű, hiszen könnyű vele dolgozni. Az egyik legsokoldalúbb csomagolási technika. A csomagolás folyamata egyszerű és könnyen tanulható. A megfelelő fóliázó gép segítségével az adott berendezést kezelő munkatárs gyorsan le tudja zárni és zsugorítani az anyagot.

Amennyiben az Ön cége is használ zsugorfóliát bizonyos termékek vagy termékcsoportok csomagolása során, érdemes elolvasnia alábbi cikkünket. Jó, ha tudja, hogy a végeredmény, az elvárt megjelenés, a kívánt zsugorodási arány elérése a becsomagolandó termék jellegéből adódóan kezdetben kissé nehézkes lehet.

Minden termék más és más, így igényel némi gyakorlást a megfelelő beállítások kitapasztalása, annak érdekében, hogy a zsugorcsomagolás összességében optimális legyen.

Így érhető el a zsugorcsomagolás jobb megjelenése

1. Megfelelő minőségű fólia

Bizonyára nem meglepő, hogy a fólia minősége alapjaiban határozza meg a vele végzett munka végeredményét. A piacon megannyi típusú zsugorfólia érhető el, melyek anyaga, vastagsága, zsugorodási ismérvei, szakítószilárdsága és egyéb jellemzői igen nagy eltéréseket mutatnak.

Érdemes figyelembe venni, hogy a PVC zsugorfólia nem alkalmas élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre, ellenben a poliolefinnel. Míg a PVC jellemzően üvegek, palackok fóliázásához alkalmas, a poliolefin ideális kis- és nagyméretű termékek egységes csomagolására. Utóbbi nagy előnye, hogy igen sok típusa létezik, ezáltal kiválasztható a csomagolni kívánt termék egyedi tulajdonságaihoz igazodó modell.

Túlméretes termékek biztonságos és gyors csomagolásához a polietilén zsugorfólia lesz a jó választás. Azonban itt is igaz az a szabály, miszerint figyelembe kell venni az adott fólia típusát, továbbá annak vastagságát. Enélkül ugyanis könnyen lehet, hogy nem az optimális fóliával kezdünk el dolgozni.

2. A fólia vastagsága

Az első pontból egyértelműen kiderül, hogy a csomagolás sikerének elengedhetetlen eleme a zsugorfólia vastagsága. A túl vékony anyag könnyen szakad, míg a túl vastag anyag olyannyira átfogja a terméket, hogy lehetetlen a csomag egyszerű kinyitása.

Hogyan lehet meghatározni, hogy milyen vastag fóliára van szükség? A legegyszerűbb módszer a tesztelés. A tárolás, s főként a szállítás során különböző hatások érhetik a csomagot, melyeket érdemes előre leteszelni.

Sokan kérik vásárlóik visszajelzését a termék csomagolásával, annak felbontásával kapcsolatban. Ez tökéletes lehetőség különböző kuponok, teszt termékek, egyéb ösztönzők küldésére is, higgye el, ezekért cserébe a pontenciális ügyfelek szívesen adnak értékelést. S ki látná jobban a termékcsomagolást, mint a végfelhasználó?

Ha nem tud eligazodni a különböző zsugorfólia típusok között, bátran vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot! Szakmai tapasztalatuknak köszönhetően segítenek megtalálni a legjobb fóliát terméke hatékony zsugorcsomagolásához.

3. Azonos tömítés

Ha olyan fóliázó géppel végzi a csomagolást, ahol L-hegesztővel dolgoznak, valószínűleg a készülék teflonszalagot használ. Ajánlott megjelölni ezt a szalagot a megfelelő zsacskóméret kitapasztalása után. Ezzel biztosítható, hogy minden egyes zsugorítás alkalmával azonos méretű csomag készüljön, ugyanannyi fólia felhasználásával.

A méretre különösen figyeljen abban az esetben, ha szabálytalan alakú termékekről van szó.

4. Termék közepén lezárás

A magasabb termékeket általában jóval könnyebb zsugorfóliázni, ellenben a rövidebb vagy kocka alakú termékekkel. Ahhoz, hogy a kész csomagolás kinézete esztétikus legyen, s az anyag zsugorodása következtében ne mozduljon el egyik oldalra a fólia, érdemes a termék magasságának közepén egy lezárást eszközölni. Ezt legkönnyebben automata vagy félautomata gépekkel lehet megvalósítani.

5. Tiszta fóliázó

Egy bizonyos idő után, különösen nagy mennyiségű termék napi fóliázásának következménye, hogy a gép egyes részei koszolódnak, elhasználódnak. Mindez csökkenti a gép teljesítményét, túlmelegedhetnek egyes alkatrészek, a csomagolás minősége romlik.

Hogy mindezt elkerülje, fordítson kellő figyelmet a rendszeres karbantartásra. Cserélje gyakran a teflonszalagot, tisztítsa meg az egyes huzalokat, vezetékeket. Ügyeljen a biztonságra, a berendezés tisztítását áramtalanított állapotban végezze!

6. Egyenletes hőmérséklet

A zsugorfóliát a termékre helyezés után fel kell melegíteni, hogy az a zsugorodás hatására a termékre tudjon simulni. A hatékony zsugorfóliázás kulcsa az egyenletes hő megtartásában rejlik.

A zsugorító alagút egyenletes hőmérsékletet képes fenntartani, a terméket szállítószalagon juttatja át az alagúton. A szalag szintén egyenletes sebességgel működik, ezáltal a termék egészén egyforma zsugorodási sebesség valósulhat meg. Amennyiben a zsugorító alagút optimálisan van beállítva, valamennyi késztermék ugyanúgy fog kinézni.

7. Optimális zsugorodás

A zsugorító alagút beállításának egyik kulcseleme az ideális zsugorodási sebesség elérése. A legtöbb termék esetében teljes zsugorítással érhető el, hogy a csomagolás egységes, ráncok nélküli legyen, még a sarkoknál is.

Papír vagy nyomtatott termékek, kényes tárgyak és még sok egyéb termék esetében azonban nem opció a teljes zsugorítás alkalmazása.

Mégis hogyan lehet a megfelelő zsugorodási arányt elérni? A megfelelő vastagság kitapasztalásához hasonlóan: teszteléssel. Ajánlott teljes zsugorítással kezdeni, s megfigyelni, milyen jellemzőkkel bír a kész csomagolás. Deformálódik-e a termék, esztétikailag megfelel-e az elvártnak?

Amennyiben torzulás következik be a terméknél, ajánlott alacsonyabb hőmérsékleten zsugorítani.

Ha szakmai kérdésekben szeretne választ kapni, kérjen időpontot szakembereinktől.

8. Perforátor igazítása

Sokan úgy gondolják, hogy a zsugorfóliázás légmentes csomagolást biztosít. Azonban ez nem így van, hiszen ha a levegőnek nincs hová távoznia az adott anyag zsugorodásakor, a kész csomagolás nem fog jól kinézni.

Hogy elkerülje a csomagolás ezen okból történő deformitását, ügyeljen a fóliázó gépen található perforátorok beállítására. Igazítsa a termék sarkaihoz, így a felesleges levegő könnyedén távozhat, s teljes zsugorodás érhető el.

A zsugorfóliázás egy könnyen elvégezhető, nem túl bonyolult csomagolási technika. Ugyanakkor a tökéletes zsugorfóliázott csomagolás sok esetben kihívást jelenthet.

Ne vesztegesse az időt, ha a terméke számára legjobb zsugorfóliát keresi! Cégünk Magyarország egyik vezető fólia gyártója, forduljon hozzánk bizalommal!