Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Milyen hatással van az orosz-ukrán háború a csomagolási költségek alakulására?

Az ukrajnai válság hatása világszinten érzékelhető, mind a fogyasztók, mind a különböző iparágak résztvevői által, beleértve a csomagolóipart is. A háború jelentős pénzügyi következményekkel jár, melynek folyamán a csomagolóipari alapanyagok, szolgáltatások, gépek költségeinek jelentős emelkedése már most érezhető. Milyen típusú költségnövekedést eredményezhet a növekvő pellet-, nyersolaj- és benzinár?

A magas benzinárak tovább növelhetik a különböző csomagolóanyagok költségeit

Az olajpiacon drasztikus áremelkedés alakult ki, a háború kirobbanása után szinte azonnal. Az Amerikai Egyesült Államokban egy gallon benzin átlagára soha nem látott összegre emelkedett, mely világszinten eredményezte a folyamatos áremelkedést.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz-ukrán háború komolyan megzavarhatja az olajipart a világ minden táján. Habár Magyarországon hatóságilag szabályozzák a benzin és gázolaj árakat, a helyzet korántsem megnyugtató. Oroszország a világ második legnagyobb olajkitermelője, ezzel együtt komoly hatással van a globális kőolajpiacra.

Az Európai Uniós tagállamok gázkészletének 40%-át Oroszország biztosítja, így minél tovább tart a kialakult konfliktus, annál magasabb gázárak várhatóak.

A magas üzemanyag- és gázárak komoly hatással vannak a szállítás és logisztika valamennyi területén. A nagymértékű költségnövekedés a szállítási lánc minden szintjén érezhető, a különböző csomagolóanyagok árai is növekvő tendenciát mutatnak. A helyzet aggasztó, mivel a pellet piacon - mely például a fóliák alapanyagát biztosítja - a pandémia hatására már az elmúlt évben is többször emelkedtek a különböző költségek árai. A költségemelkedés egy része a vállalkozásokra és a fogyasztókra is áthárul, így a különböző típusú csomagolási végtermékek árai tovább emelkednek.

Az orosz-ukrán válságnak kiszámíthatatlan következményei lehetnek a polietilén termékek piacán.

A pelletpiaci problémák magasabb csomagolóanyag-költségekhez vezethetnek

Az előbbiekben leírt, globális olajpiaci költségek növekedése a műanyag alapú fogyasztási cikkek árának emelkedését eredményezi. Mivel a legtöbb, műanyag alapú csomagolóanyagot kőolajból származó pelletből készítik, prognosztizálható, hogy ebben az iparágban a költségek tovább fognak emelkedni.

A különböző pelletszármazékokból, például polietilénből készült csomagolóanyagok esetében pedig az ukrajnai válság nagymértékű költségnövekedést eredményezhet.

Ez számos vállalat számára nyugtalanító, mivel a pelletpiac korábbi zavarai az elmúlt két évben már többször is jelentős költségnövekedést okoztak a műanyagok esetében. (COVID világjárvány, konténerhajó-katasztrófák, stb.)

Javasolt továbbra is figyelemmel kísérni a pelletárakat, hogy ne érjen meglepetésként a műanyag csomagolóanyagok magasabb beszerzési ára.

Hogyan lehet felkészülni a polietilén termékek árának növekedésére?

A háborúnak beláthatatlan következményei vannak már most, s nem tudni milyen további, esetlegesen drasztikus költségemelkedés várható.

Javasoljuk, hogy forduljon szakértő kollégáinkhoz, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az aktuális piaci és iparági változásokat. Segítenek kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő, a jelen helyzetben legkedvezőbb költségvetésű egyedi csomagolási megoldást.