Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Milyen talajtakaró megoldások léteznek, és hogyan kell ezeket alkalmazni?

Egy szép kert vagy egy zöld park szemet gyönyörködtető és megnyugtató látvány. A szépség mögött azonban sok munka és törődés áll, a gyomlálás és az öntözés a gyakran ismétlődő munkák közé tartozik. A csupasz talaj nem mutat jól, ha eső van, könnyen sártengerré változik, ha nincs eső, akkor könnyen kiszárad, és a legtöbb gyomnövény még a legsilányabb talajban is képes megtelepedni. Egy jó talajtakaró képes ezeket a problémákat orvosolni, íme a lehetőségek.

A talajtakaró fajtái

A talajtakarókat két nagy csoportra oszthatjuk, organikus, vagyis szerves, illetve szervetlen talajtakarókra.

A szerves talajtakarók biológiailag lebomló anyagokból (levágott fű, falevelek, komposzt, szalma, fűrészpor, faapríték vagy mulcs, stb.) készülnek, ami azt jelenti, hogy idővel bekerülnek a talajba, tehát a pótlásukról is gondoskodni kell. Talán köztes kategóriának tekinthető a biológiailag lebomló, komposztálható műanyag.

A szervetlen talajtakarók természetes környezetben maguktól nem bomlanak le. Ebbe a csoportba sorolhatók a műanyagok, a kövek és kavicsok és egyéb nem lebomló anyagok is.

A szerves talajtakarókat a kertészek nagyon kedvelik, mert a bomlástermékek tápanyag-utánpótlást biztosítanak a talajnak, továbbá hőszigetelést is, és képesek visszaszorítani a gyomok elterjedését is. Legnagyobb hátrányuk, hogy idővel eltűnnek, tehát pótlásukat meg kell oldani, és szerves mivoltuk miatt a kártevők is előszeretettel bújnak meg az ilyen talajtakarókban.

A szervetlen talajtakarók előnye, hogy kevesebb gondozást igényelnek, nem kell sűrűn cserélni őket. Ezek csak díszítik és nem táplálják a talajt, és némelyikük még a gyomok visszaszorítására sem alkalmas.

Néhány ismert talajtakaró megoldás

Organikus talajtakarók:

1. Levél - Az összegyűjtött leveleket takarás előtt felaprítják.

2. Szalma - A különféle gabonafélék száraiból készült szalmát használják takarásra.

3. Komposzt - A legkülönfélébb szerves hulladékok komposztált maradványait terítik a talajra.

4. Levágott fű - Ideális tápanyagot biztosít sokféle növénynek.

Szervetlen talajtakarók:

1. Kő - Díszítő célzattal használják leginkább, de legtöbbször hatékony a gyomok elleni védekezésben is.

2. Műanyag - Sokszor alkalmazzák a mezőgazdaságban az érzékenyebb zöldségek és gyümölcsök védelme érdekében, szintén jó a gyomok visszaszorításában is. Segítenek, hogy a talaj minél jobban megtartsa a nedvességet.

3. Üveg, gumi és papír - Költséghatékony megoldás, ha otthoni maradékokból készül.

Talajtakarás műanyag fóliával

A talajtakaró műanyag fóliák egyik legnagyobb előnye, hogy növelik a talaj hőmérsékletét, így a növények gyökerei több vizet és tápanyagot tudnak felvenni, gyorsabban növekednek. A fólia általában fekete, mivel ez elnyeli a napsugarakat és átadja a hőt a talajnak. A fekete fólia gátolja a gyomok növekedését, mivel azok nem jutnak fényhez, hamar elpusztulnak. Veteményesben, gyümölcsösben a fóliába lyukakat vágnak, ebbe ültetik a palántákat.

Zsák- és fóliagyártással foglalkozó cégünk a kezdetektől fogva környezettudatosságra törekszik, fontosnak tartja a fenntartható jövőt. Hazánkban az elsők között tértünk át termékeink egy részénél a biológiailag lebomló alapanyagokra.

Nálunk nincs gyártási hulladék, mivel azt teljes mértékig újrahasznosítjuk. Termékeink előállításánál 40-60%-ban újrahasznosított műanyagot használunk fel.