Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Erős fólia műanyagból, mely erősebb, mint az alumínium?

Évek óta folytak már kutatások, mivel lehetne a nehéz és törékeny üveget átlátszó műanyag fóliával helyettesíteni, olyan műanyaggal, amely erős, ellenáll az időjárás viszontagságainak, nagy a szakítószilárdsága. A korábbi kutatásoknál az erős fólia nem volt átlátszó, az átlátszó fólia pedig nem volt erős. A nagy szilárdságú műanyag fóliák létrehozásának jelenlegi módszerei, például a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) forró húzása vezettek olyan anyagokhoz, amelyek versenyre kelhetnek, vagy akár túl is teljesítik mechanikai tulajdonságokban a fémeket, például az alumíniumot.

Mi is igazából a műanyag fólia?

A termékek csomagolása egyre nagyobb jelentőséggel bír a piaci versenyben. Változatos és gyakran ellentmondó igényeket kell kielégítenie, mint például a költségek csökkentése, a teljesítmény javítása és ezenfelül még a környezettudatossággal összefüggő szempontok. A műanyag fólia sok esetben lehetővé tette a gyártók számára, hogy megfeleljenek a piac különböző igényeinek, lehetővé téve számukra, hogy kevesebbel többet érjenek el.

Reményeink szerint e cikk által jobban megérti, mi is a fólia, hol használják, és hogyan segíthet a gyártóknak reagálni a változó piacra.

Gyakran, amikor az emberek műanyag fóliákról beszélnek, egyetlen anyagként kezelik őket, az összes rugalmas műanyag csomagolást egyetlen kategóriába sorolva. Nem veszik észre, hogy ezek a műanyag fóliák mennyire különböznek egymástól. Például a kis sűrűségű polietilén (LDPE) fólia gázgátként működik, amire szükség van például csirke csomagolásához, ami gyorsan romlik, ha oxigénnek van kitéve. A polivinil-klorid (PVC) fólia viszont gázáteresztő és szükséges a vörös hús csomagolásához, amely kevés oxigént igényel annak érdekében, hogy friss maradjon.

A műanyag fólia lehet tiszta vagy színes, nyomtatott vagy sima, egy- vagy többrétegű, kombinálható egyéb anyagokkal, például alumíniummal és papírral. Így minden műanyag fóliában valóban csak az a közös, hogy rugalmas jellegű.

Mire használható egy erős fólia?

A műanyag fóliák alkalmazási területe jellemzően két általános kategóriára oszlik - csomagolás és nem csomagolás -, amelyek tovább bonthatók alkategóriákra, például a csomagolási alkalmazásokra: élelmiszerek, nem élelmiszerek és egyéb.

Az élelmiszer-csomagolásoknál erős fólia kell például a nagyobb kiszerelésű dobozos üdítőitalokhoz, mivel a dobozon belül a folyadékot egy fóliazsák tárolja.

A nem élelmiszer-csomagolásnál erős fóliára van szükség például ipari bélések esetén, építőanyagok csomagolásánál.

Egyéb csomagolásnál megemlíthető például a raklapok fóliázása, ahol szintén strapabíró fóliára van szükség. A szállítás mellett a zsugorcsomagolás használható magazinok, palackok védelmére.

Nem csomagoló alkalmazásoknál megemlíthető a mezőgazdasági (például melegház- vagy talajtakaró) fólia, az építőipari fólia (takarófóliák, üvegburkolat megerősítése, napkollektorok üvegezésének védelme, állványok takarása, nyílászárók ideiglenes helyettesítése) vagy az autóiparban a szélvédő üvegezés megerősítésére szolgáló fólia.

Cégünk az Ön igényeinek megfelelően tervezi meg és gyártja le a fóliákat, legyen szó bármilyen alkalmazásról, szem előtt tartva a fenntartható fejlődési célokat is. Sokféle fólia készül ma már biológiailag lebomló, komposztálható műanyagból, például a mezőgazdasági talajtakaró fóliák egy része.