Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Hogyan zajlik a szemeteszsákgyártás?

A legtöbben nem is gondolnánk, hogy egy hétköznapi használati tárgynak - mint a szemeteszsák - is lehet érdekes története. Észre sem vesszük, hány helyen és formában fordul elő az életünkben. Hogyan kezdődött és milyen módon zajlik ma a szemeteszsákgyártás, ezt mutatjuk meg ebben a cikkben.

Hogyan készül a szemeteszsák?

A szemeteszsákok leggyakrabban alkalmazott alapanyaga a polietilén, egy kemény, könnyű, rugalmas műanyag. A polietilén azért kapta a nevét, mert az etilén polimerje. A polietilén ellenáll a vegyi anyagoknak és a nedvességnek, jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A polietilén pelletek kicsi, kemény, hengeres alakú műanyag részecskék. A pelleteket nagy tartályokba öntik, majd egy extruderbe kerülnek, amely 200-240 fokon megolvasztja a pelleteket. Keverés után a műanyag keveréket áttolják egy szerszámon, amely a műanyagot gyűrűvé alakítja. A gyűrűt ezután egy buborékká fújják, amely meglepően hasonlít egy nagy, csillogó szappanbuborékhoz.

Ezután a hengerek kilapítják a buborékot, amelyből úgynevezett fólia keletkezik. Egy gép a fóliát a kívánt szélességre vágja. A fóliacsövet egyik oldalán hővel lezárják, majd perforálják, és a kívánt méretre vágják. Ezt követően a szemeteszsákokat összehajtogatják, összerakják a csomagolási mennyiségnek megfelelően, majd becsomagolják.

Milyen információk szükségesek, ha Ön egyedi szemeteszsákot szeretne?

Cégek esetében nem muszáj a kereskedelmi forgalomban kapható méretű, színű és kivitelű szemeteszsákokból választani! Nagyobb darabszám esetén érdemes megfontolni, hogy kompromisszumok helyett a legmegfelelőbb méretű, vastagságú és teherbírású zsákot legyártassa. Ehhez a következőket kell eldönteni:

1. Primer alapanyagból vagy újrahasznosítottból készüljön?

Szemeteszsáknál nem elsődleges szempont a tisztaság és az esztétika, ezért készülhet újrahasznosított műanyagból, amely olcsóbb, mint a primer alapanyag. Az újrafeldolgozott anyagok ugyanakkor tartalmazhatnak olyan szennyeződéseket, amelyek gyengítik az anyagot, ezáltal a zsákok kiszakadhatnak.

2. Milyen legyen a mérete?

A méretet meg lehet adni literben vagy centiméterben. A méretválasztást befolyásolja, hogy Ön mire szeretné használni a zsákokat, milyen nagyságú és súlyú a zsákban tárolni kívánt dolog. Ha nem tudja pontosan, konzultáljon szakembereinkkel!

3. Milyen kivitelben készüljön?

A szemeteszsákokat legtöbbször tekercsekben, perforálva hozzák forgalomba, de létezik lapraszerelt kivitel is, ahol nem kell erővel elszakítani a tekercset a perforáció mentén, egyszerűen csak leteker egy darabot, és a zsák egyszerűen “kiesik. Azt is meg kell határozni, hogy normál vagy behúzószalagos változatot szeretne.

4. Milyen vastag legyen?

A legkisebb anyagvastagság a 12 mikron, ez általában az irodai szemetesekbe, könnyű papírszemetekhez használható. 100 mikronos vastagságról a sitteszsákoknál beszélhetünk. Minél nagyobb zsákot választunk, érdemes annál vastagabbat rendelni, mivel a zsákok megpakolásával nagyobb lesz a súlyuk. Ha nem tudja eldönteni, hogy melyik a legjobb választás, kérjen mintát!

A szemeteszsákgyártás rövid története

Egy Harry Canylyk nevű kanadai úriember és társa, Larry Hanse alkotta meg az első szemeteszsákot 1950-ben. Az első zsákokat eredetileg kizárólag kórházakban használták, hogy a kórházi hulladékban található baktériumok kiszabadulását megakadályozzák. A zsákok azonban egyre több háztartásban bukkantak fel, mígnem egy cég felvásárolta a vállalkozást, és és a termékeket GLAD márkanéven dobta piacra az 1960-as években. A zsákok azóta rendületlenül kezelik a hulladékokat, megakadályozzák a bűzös szemétlészivárgásokat.