Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Miből készül a lebomló szemeteszsák, és mi a helyzet az újrahasznosításával?

Gondolkodott-e már azon, hogy mi történik a hulladékkal, amikor az elhagyja otthonát vagy vállalkozását? Hallani biztosan sokat hallott az elmúlt években a fenntartható fejlődésről és az ezzel kapcsolatos hulladékgazdálkodási teendőkről. Mind magánemberként, mind vállalkozóként sokat tehetünk a fenntarthatóság érdekében, például azzal, hogy kevesebb hulladékot termelünk, és előnyben részesítjük az újrahasznosítást, valamint a környezetbarát anyagok használatát. Ebben a cikkben a lebomló szemeteszsákkal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.

Milyen szemeteszsákok a legelőnyösebbek a környezet számára?

Bizonyára találkozott már a biológiailag lebomló hulladék fogalmával, amely nyilvánvalóan előnyösebb a nem lebomló hulladéknál, viszont az vele a probléma, hogy a legtöbb hulladék hagyományos kukákba majd a szemétlerakókba kerül, ahol a biológiai lebomlás nem biztosított. A hagyományos szemeteszsákok műanyagból készülnek, nem tudnak biológiailag lebomlani, és sok esetben megakadályozzák a bennük tárolt hulladék lebomlását is. A biológiailag lebomló szemét lebomlásához 3 dologra van szükség:

Nedvesség

Oxigén

A hagyományos szemeteszsák kizárja a nedvességet, ezért akadályozza a hulladék lebomlását is, ezáltal a hulladék nem lesz képes biológiailag lebomlani, vagy sokkal tovább tart, mint kellene. Ráadásul a műanyag maximum apró darabokra tud széthullani. Ezek az apró műanyag darabok bekerülhetnek a talajba, kárt okozva annak, de akár a vízhálózatba is bejuthatnak, ahol még több kárt képesek okozni.

Mire érdemes figyelni a biológiailag lebomló szemeteszsákoknál?

A biológiailag lebomló zsákokkal kapcsolatosan is több fogalom van, amit érdemes tisztázni. A bioműanyag növényi műanyagból származik, de a lebomlásánál sokkal több metángáz keletkezik, mint a komposztálható szemeteszsákoknál. Ha ilyet használ, győződjön meg arról, hogy azokat metánt semlegesítő létesítményekben ártalmatlanítják.

A bioalapú szemeteszsák hasonló a bioműanyaghoz. Növényi anyagból gyártják, de sajnos sokszor vegyi anyagokat használnak a termék elkészítéséhez. Próbáljon meg BPI tanúsítvánnyal rendelkező zsákokat keresni. Ennél a zsákok tényleg lebomlanak anélkül, hogy káros méreganyagokat hagynának maguk után.

A lebomló szemeteszsákok valójában nem bomlanak le.

Tehát íme az a néhány dolog, amire figyelnie kell, amikor kiválasztja a szemeteszsákokat:

Melyik a jobb, a lebomló vagy a komposztálható?

Mennyire legyen vastag?

Milyen legyen a mérete?

Ha nem tudja pontosan, milyen szemeteszsák lenne a legalkalmasabb, kérjen segítséget szakembereinktől!

A biológiailag lebomló zsákok növényi alapú anyagokból készülnek, mint például kukorica- és búzakeményítőből, nem pedig ásványolajból. Az ilyen műanyag esetében azonban bizonyos feltételek szükségesek ahhoz, hogy a tasak biodegradálódni kezdjen. Először is, a hőmérsékletnek el kell érnie az 50 Celsius-fokot, másodszor, a zsákot UV-fénynek kell kitenni. Óceáni környezetben ez nehezen teljesül. Ha a biológiailag lebomló szemeteszsákok hulladéklerakóba kerülnek, oxigén nélkül bomlanak le, így metánt, üvegházhatást okozó gázokat termelnek, amely még a szén-dioxid-kibocsátásnál is rosszabb.

Cégünk az elsők között kezdte el Magyarországon PLA anyagokból gyártani a termékek egy részét.