Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Léteznek-e természetes műanyagok?

A természetes műanyagok kifejezés nagyon úgy hangzik, mint a fából vaskarika, hiszen ha egy anyag mű, akkor hogyan lehet természetes? Ez a magyar nyelvű kifejezés sajátossága, ha az angol “plastic” szóból indulunk ki, akkor nem akadunk fent ezen a látszólagos ellentmondáson. Ebben a cikkben összefoglaljuk a természetes műanyagokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A műanyagok osztályozása

A műanyagokat többféle szempont szerint lehet osztályozni, eredet, hőre való reakció, újrahasznosítottság, hulladékképzés, környezetre gyakorolt hatás szerint. Az eredet szerinti osztályozás megkülönböztet természetes alapú és mesterséges úton előállított műanyagokat.

A természetes műanyagok tehát természetes alapú műanyagok, olyan alapanyagokból készülnek, amelyek a természetben megtalálhatók. Ide tartoznak:

Cellulózszármazékok - viszkóz, celluloid, vulkánfíber

Fehérjeszármazékok - kazein, vérfehérje

Kaucsukszármazékok - klórkaucsuk, hidroklórkaucsuk, ciklokaucsuk, gumi, ebonit

Egyéb természetes alapú műanyagok - bitumen, kátrány, sellak, linóleum, faktisz

A mesterséges úton előállított műanyagok esetén kis molekulákból állnak össze az óriásmolekulák. Ide sorolhatók:

Polikondenzációs

Polimerizációs

Poliaddíciós

Szervetlenláncú műanyagok

A vegyész szemszögéből mindezek az anyagok azonos osztályba tartozó anyagokból készülnek: polimerek.

A természetes műanyagok története

Az emberek régóta használnak természetes eredetű műanyagokat. Például a középkori mesteremberek lámpásablakokat készítettek állati kürt áttetsző szeleteiből. Mexikóban egy másik természetes polimerből - gumiból - készült labdákkal játszottak, de a műanyagok története még régebbre nyúlik vissza, valójában egészen addig, amióta az ember fát használ. Ennek az az oka, hogy az átlagos fadarab körülbelül fele cellulóz - egy polimer, amely biztosítja a növényi sejtek kemény falait, a fa merevségét és tartósságát.

A nagy áttörés 1907-ben következett be, amikor Leo Baekeland feltalálta a bakelitet. Ez volt az első szintetikus műanyag, amelyet nem növényekből vagy állatokból, hanem fosszilis tüzelőanyagokból nyertek.

A természetes műanyagok jelentősége

A szintetikus műanyagok előnye, hogy látszólag örökké tartanak. Nem nagyon ismerünk olyan baktériumokat, mikroorganizmusokat, amelyek képesek lennének megemészteni ezeket a bonyolult és idegen anyagokat. De ez nagy hátrány is. A műanyag több száz évig bomlás nélkül ülhet a szemétlerakóban.

Aggasztóak azok a jelentések, amelyek szerint műanyagszemetünk nagy része utat talált az óceánjainkba, ahol óriási úszó szeméttelepeket képez. Bizonyítékok vannak arra, hogy kifejlődhetnek olyan baktériumok, amelyek ebből a szemétből táplálkoznak. Ennél azonban vannak jobb megoldások is - például a biológiailag lebomló műanyagok.

A politejsav (PLA) például kukoricakeményítőből származik, ugyanabból az anyagból, mint a kukoricapehely. A Pepsi és a Coca Cola az elmúlt években versenyeztek, hogy ki tud először 100%-ban bioműanyagból készült PET palackot kifejleszteni. Az első ilyen folyamat során cukornádból állítanak elő etanolt, amelyet ezután fokozatosan etilénné, polietilénné és PET-té alakítanak át.

Az ilyen bioműanyagok segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben is, a nagy vegyipari vállalatok felismerik, hogy alternatív nyersanyagokat kell találniuk a kőolaj helyett. Cégünk különösen nagy hangsúlyt helyez a környezettudatos műanyaggyártásra.