Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Zsugorfólia: mi a különbség a PVC, a poliolefin és a polietilén között?

A kiskereskedelemben és szállítmányozásban a termékek védelmére, illetve rögzítésére szolgáló zsugorcsomagolóanyagok három fő típusa: a polivinil-klorid (PVC), a polietilén (PE) és a poliolefin (POF). Más-más képességekkel és jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek alapján alkalmasak számos ipari felhasználásra.

Melyek a legfőbb különbségek az ilyen típusú zsugorfóliák között? Melyik a legjobb választás az Ön csomagolási igényeihez? Mindezen kérdésekre adunk választ ebben a cikkben.

Mi a zsugorfólia?

A zsugorfóliaként közismert anyag egy olyan átlátszó műanyag fólia, amelyet világszerte termékek millióinak csomagolására használnak. Azért nevezik zsugorfóliának, mert hő hatására meglágyul és a csomagolni kívánt termékre zsugorodik.

Mindhárom típusú fólia különböző adalékanyagok segítségével többrétegű fóliákká extrudálható, amelyek az eltarthatóság vagy a megjelenéshez szükséges különleges zárótulajdonságokat biztosítják. A zsugorfóliákból lapított tekercsek, zsákok, csomagolóanyagok, szalagok és csövek készíthetőek, és egyfajta sérülésmentes védelmet nyújtanak a csomagolt áruknak. Ha nem biztos abban, hogy az ideális fóliát használja, nézze meg a három fóliafajta jellemzőit:

1. PVC zsugorfólia

Egykor a világ leggyakrabban használt zsugorcsomagoló anyaga volt, könnyű és olcsó, sokrétűen felhasználható, azonban napjainkra több okból is háttérbe szorult a PE és a POF mögött. Leginkább a gyártás és az égetés során jelentkező egészségügyi veszélyek, valamint a fenntarthatóság miatt.

Merev formájában a PVC tartós és számos területen használható, beleértve az építési projekteket és a háztartási termékeket. Csomagolás tekintetében a PVC merev (légbuborékos fólia, kagylóhéjas csomagolás), valamint rugalmas (zsugorfólia, zsákok) formában is alkalmazható. A polivinil-klorid három elem - szén, hidrogén és klór kombinációja.

Jól szellőztetett helyiségekben ajánlott használni a melegítéskor felszabaduló erős, káros szagok miatt. Kémiai összetétele és az ellőállítás, illetve a bomlása során keletkező káros melléktermékek miatt a PVC-t számos országban betiltották.

A vállalati és társadalmi felelősségvállalást támogató márkák csatlakoztak ezekhez az országokhoz és betiltották a PVC csomagolásban való használatát. Ezt fontos mérlegelnie, ha PVC alapú csomagolásban gondolkodik, illetve, ha már ezt használja. A Walmart Sustainability Playbook kifejezetten célul tűzi ki a PVC csökkentését a csomagolóanyagokban az üzleteikben értékesített termékek gyártói számára.

 

PVC zsugorfólia legfontosabb jellemzői:

Egykor a leggyakrabban használt zsugorfóliázó anyag volt a világon.

Extrémen reagál a hideg és meleg hőmérséklet-változásokkal szemben - túl hideg esetén törékeny, túl meleg hőmérséklet hatására pedig gyűrődik.

Nagyobb ellenállás a szakadás irányával szemben, poliolefin - nagyobb ellenállás a szúrással szemben.

Ha PVC-fóliát használ, fontos, hogy az ellátási láncban a lehető legmagasabb szintű felhasználási és biztonsági szabványokat alkalmazza.

A PVC zsugorfólia felhasználási területei: CD/DVD-k, játék- és szoftverdobozok, valamint egyéb, nem ehető termékek csomagolása.

Nem alkalmas több tétel egybecsomagolására, mivel a zsugorodás után törékenyebbé válik.

Szénlerakódásokat hagy a tömítőanyagon, megfelelő és rendszeres karbantartás szükséges a folyamatos működéshez.

A tömítés és a melegítés során káros szagokat bocsát ki, óvatosság és megfelelő szellőztetés szükséges.

Előnyös orientációt (csak egy irányba zsugorodik) és alacsony zsugorodási erőt biztosít.

Újrahasznosítható anyag (bizonyos feltételek mellett).

2. POF zsugorfólia

A poliolefin zsugorfólia egy rendkívül tartós és sokoldalúan alkalmazható "prémium" zsugorfólia. Számos területen átvette az előbbiekben bemutatott PVC helyét, ezen kívül az FDA által is jóváhagyott, élelmiszer-biztonságos anyagnak minősül. A poliolefin anyagok különböző jellemzőkkel állnak rendelkezésre, úgymint a nagy szakítószilárdság, valamint a hihetetlen tisztaságot biztosító, nagy sebességű csomagolási eljárásokhoz alkalmazott térhálósított fólia - ami megakadályozza a csomagológépek tömítő elemeinek lerakódását is.

A nagyobb szilárdság következtében hosszabb tekercsek készíthetőek, vékonyabb méretekkel, mely kevesebb tekercscserét, ezáltal növeli hatékonyságot és termelékenységet. A poliolefin zsugorfólia kiváló szúrásállósággal és tömítési szilárdsággal rendelkezik, így szabálytalan alakú termékek esetén is kiváló védelmet biztosít, az ellátási lánc teljes életciklusa során. A POF akár 35-ös (0,35 mil) vastagságban is elérhető, leggyakrabban 45, 60, 75 és 100 (1 mil) méretben használják.

A POF sokoldalúsága és viszonylag alacsony költségigénye, amelyet többféle géphez, illetve csomagolási formához kínál, ideálissá teszi bármelyik védőcsomagolást gyártó cég számára. Bizonyos esetekben a POF perforációt igényel a csomagolás során. Ennek folyamán apró lyukakat kell a csomagolóanyaghoz adni a felhordás előtt, amelyek lehetővé teszik a levegő távozását a zsugorodási folyamat során, ezáltál sima csomagolás valósítható meg. Emiatt számos beszállító cég kínál előre perforált zsugorfóliát.

 

POF zsugorfólia legfontosabb jellemzői

Prémium minőségű zsugorfólia, ezért nevezik nagy tisztaságú, dekoratív zsugorfóliának.

100%-ban újrahasznosítható anyagokból készül.

Kiváló tisztaság és fényes megjelenés jellemzi; kiválóan alkalmas olyan fogyasztási cikkeknél, ahol a megjelenés nagy jelentőséggel bír (gyerekjátékok, egyéb játékok, édességek, könyvek, élelmiszerek, a legtöbb kiskereskedelmi termék).

Gyors és teljes zsugorodásra képes (hevítés hatására zsugorodik, így a zsugorítási csatornából kilépve azonnal kész árut kapunk).

Tartós, sokoldalú, alacsony költségű.

Kiválóan alkalmas több termék, például papírzsebkendő dobozok összecsomagolására.

A térhálósított POF kiválóan alkalmas nagy sebességű felhasználáshoz, mivel anélkül biztosít nagyobb szilárdságot, hogy az átlátszóságot veszélyeztetné, ugyanakkor megakadályozza a tömítő alkatrészek felhalmozódását.

A poliolefin drágább, de tartósabb – nem befolyásolja a hőmérséklet-ingadozás.

Az FDA engedélyezte az élelmiszerekkel való érintkezését.

Kiváló szakítószilárdság és nyúlási terhelhetőség.

Előre perforált POF kapható, amely egyenletes zsugorodást tesz lehetővé, légbuborékok nélkül.

3. PE zsugorfólia

A polietilén a poliolefin egyik fajtája, ami azt jelenti, hogy egyetlen monomerből álló fólia, amely etilén hozzáadásával jön létre a polimerizáció során. A PE-t többféle rugalmas védőcsomagolásban használják, beleértve a zsugorfóliát és a sztreccsfóliát. Mindegyiknél más képességét, tulajdonságát hasznosítják.

A PE többféle formája létezik, de a három leggyakoribb az alacsony sűrűségű polietilén (LDPE), a lineáris alacsony sűrűségű polietilén (LLDPE) és a nagy sűrűségű polietilén (HDPE). Ezek mindegyike alkalmas különböző célú ipari felhasználáshoz, de a zsugorcsomagoláshoz az LDPE típust alkalmazzák a leggyakrabban.

Az LDPE használatának előnye a zsugorcsomagolás más formáival szemben többek között az erősség és a tartósság növelése, mely a nehezebb, nagyobb tételek, például gyűjtőcsomagolású italok esetében kiemelten fontos. Ezek a csomagolások nyomtathatóak is, kiváló grafikákat lehet hozzáadni, miközben a nyomtatott kép és a szükséges szilárdság megmarad.

Míg a POF és a PVC vastagsága általában 100 körülire korlátozódik, addig a PE akár 1200 vastagságig is előállítható! Ezeket a vastagságokat hajóiparban hasznosítják, például egy hajó tárolás céljából történő zsugorfóliázása esetén. A PE hátránya, hogy zsugorodási aránya nem magas, általában 20% körüli, valamint lényegesen gyengébb a tisztasága a többi fóliáéhoz képest.

 

A különbség a zsugorfólia és a sztreccsfólia között

A zsugorfóliát és a sztreccsfóliát gyakran összekeverik, mivel nagyon hasonlóan néznek ki, de nagyon különbözően teljesítenek. Amikor a PE-t zsugorfóliázáshoz használják, lazán ráhelyezik egy vagy több tárgyra, majd hő hatására összezsugorodik körülöttük, szoros, sérülésmentes védelmet biztosítva. Amikor a PE-t stretch fóliázáshoz használják, másképp állítják össze, hogy képes legyen például körbetekeréssel a termékek köré nyúlni.

A fólia elasztikussága, valamint az önmagához való tapadási képessége szoros védőréteget biztosít a tárgyak körül. A sztreccsfóliát általában több tétel raklapra helyezéséhez, más néven egyesítéséhez használják, hogy a szállítás során ne mozduljanak el. A sztreccsfólia általában 100-300%-ig nyúlik, míg a zsugorfólia körülbelül csupán 50-75%-ig, mielőtt eltörne.

Ha nem biztos abban melyik fólia típus megfelelő cége számára, kérje szakképzett munkatársaink segítségét!

 

PE zsugorfólia/sztreccsfólia legfontosabb jellemzői

LDPE (alacsony sűrűségű polietilén) - alacsony olvadáspont, jó nyúlás és szilárdság - általában élelmiszerekhez és hústermékekhez, valamint sztreccscsomagoláshoz / raklapozáshoz használják.

LLDPE (Lineáris alacsony sűrűségű polietilén) - vékonyabb, mint az LDPE, ugyanolyan erős, átlátszó - ömlesztett élelmiszerekhez, fagyasztott élelmiszerekhez, nyomatokhoz, élelmiszeripari termékekhez, szemeteszsákokhoz, raklapozáshoz / sztreccscsomagoláshoz használják.

HDPE (nagy sűrűségű polietilén) - az egyik legelterjedtebb polimer a műanyag csomagolásban - USDA/FDA által jóváhagyott élelmiszerekkel való érintkezéshez, könnyű, tartós, vízálló, rossz oxigén-ellenállású - alkalmas bizonyos élelmiszerek, kiskereskedelmi termékek, ruházat, raklapok sztreccsfóliázáshoz.

Jó az alacsonyabb szintű alkalmazásokhoz és az egységbe rendezéshez (24-es csomag víz), a hullámpapír mestercsomagolások kiváltásához, nagyobb tételeknél.

Drágább, de tartósabb.

A polietilén zsugorfóliák újrahasznosíthatók.

Vastagabb - nagyobb nyújthatóságot biztosít.

Hűtés közben jobban zsugorodik, mint melegítéskor, ezért a csomagolási folyamat végén további hűtést igényelhet.

Nagyméretű, nehéz tételek, például gyűjtőcsomagolású vizekhez is használható.

A vastagabb méretek nagyobb cikkek csomagolására is alkalmasak, például hajók, csónakok.

Összegzés

Bármilyen területen szeretné alkalmazni a zsugor- és streccsfóliákat, vizsgálja meg, hogy súly és méret alapján melyik fólia típust célszerű választania. A jól megválasztott csomagolóanyag költséghatékony, hiszen hosszú távon védi meg termékét. Mérlegeljen a szállítási idő és -költség, a rendelkezésre állás, az elérhető csomagolóanyagok mérete, típusa alapján.

Cégünk egyedi csomagolási megoldásokat kínál, az Ön igényeire szabva.