Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Megoldanak-e minden problémát a "lebomló" műanyagok?

Az Országgyűlés hosszas huzavona és halogatás után megszavazta az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Először 2021. januárjától lépett volna hatályba a rendelet az uniós szabályozásnál szigorúbb feltételekkel, majd a határidőt kitolták 2021. július elsejére és a feltételeken is enyhítettek. Az egyszer használatos műanyagok alternatívái között szerepelnek az újrahasznosított, a lebomló és a biológiailag komposztálható műanyagok. Az ezek közötti különbségeket és tényleges helyettesítő szerepüket mutatjuk meg ebben az írásban.

Mely termékekre vonatkozik a törvényjavaslat?

Az uniós irányelveket figyelembe véve a következő termékek forgalomba hozatalát tiltanák be

Fültisztító pálcikák

Evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák)

Tányérok

Szívószálak

Italkeverő pálcikák

Léggömbökhöz használt tartópálcák

Expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre

A műanyag zacskók tekintetében volt a legnagyobb vita a honatyák között. Az eredeti javaslatban minden 50 mikronnál vékonyabb zacskót betiltottak volna, a legutolsó álláspont szerint viszont csak a 15 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra fog vonatkozni a tiltás.

"Lebomló" műanyag és más alternatívák

Világos tehát, hogy az egyszer használatos műanyag termékek helyettesítésére ki kell találni valamit. Ezzel kapcsolatban sok a kérdés, és fogalmi zavarok is léteznek a fejekben.

Korábban sok műanyag zacskón olvasható volt, hogy 100%-ban lebomlik, ez azonban nem igaz, valójában az ilyen zacskó csak darabjaira hullik. Ez környezetvédelmi szempontból aggályos, mivel a lebomlott műanyag részecskék bekerülnek a talajba és a vizekbe. Az is problémát jelent, hogy ezeket a zacskókat begyűjtsék és szakszerűen komposztálják, újrahasznosítani pedig egyáltalán nem lehet őket.

A papírtermékek ugyan lebomlanak, ezeknek viszont az előállításánál használnak fel több földet és vizet, és a papírgyártás nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint a zacskók anyagának előállítása.

A műanyaggyártók - így cégünk is - a biológiailag lebomló (komposztálható) zacskókat tartják a legéletképesebb alternatívának. Az oxidatív úton lebomló és a biológiailag lebomló zacskókat már be is tiltották. A biológiailag lebomló például a kukorica- és burgonyakeményítő alapanyagokból készült zacskók valódi alternatívái lehetnek az egyszer használatos zacskóknak.

Az átlagemberek szintjén előrelépést jelenthet, ha csomagolás nélkül viszik haza a boltból a megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt, a pékárukat pedig többször felhasználható, például vászontasakokba teszik.

Környezettudatosság a műanyaggyártásban

Cégünk fontosnak tartja a fenntartható jövőt, ezért Magyarországon az elsők között kezdtünk biológiailag lebomló alapanyagokból gyártani termékeink egy részét. A gyártási hulladék 100%-át újrahasznosítjuk, és termékeink 40-60%-át újrahasznosított műanyagból állítjuk elő. Bevételünk egy részével támogatjuk az óceánok megtisztítását.