Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Néhány meglepő információ a komposztálható zacskóról

Sokan úgy gondolják, hogy a biológiailag lebomló szemeteszsákok használatával segítenek a környezetnek, de ez valójában tévhit. A biológiailag lebomló és a komposztálható zacskó kifejezést legtöbbször szinonimaként kezelik, pedig teljesen más a kettő. A különbségeket és a valóban környezettudatos megoldásokat részletezzük ebben a cikkben.

A biológiailag lebomló és a komposztálható zacskó közötti különbségek

A biológiailag lebomló műanyagok nagy százaléka hulladéklerakókba kerül, ahol nem tud lebomlani, mivel a hulladéklerakók elzárják a levegőt, a nedvességet és a napfényt - ami a megfelelő biodegradációhoz kulcsfontosságú lenne.

A biológiailag lebomló műanyag zacskókat általában nem lehet újrahasznosítani és összekeverni más műanyag termékekkel.

A műanyagokon van egy jelölés, amely megmutatja, hogy milyen műanyagból készült az adott termék. Az 1. és a 2. számot lehet együtt újrafeldolgozni, de ha hozzákeverünk egy biológiailag lebomló zsákot - egy 7. számú műanyagot -, ezzel beszennyezzük az egész „újrahasznosítható rakományt. A biológiailag lebomló tasakok károsíthatják a környezetet, mivel a hulladéklerakókban a bomlás sokkal lassabban történik, mintha a szemetet levegő, fény és nedvesség érné, és ennek eredményeként metángáz kerül a levegőbe.

Tehát az igazán környezettudatos emberek komposztálható szemeteszsákot vásárolnak. Míg a biológiailag lebontható és a komposztálható kifejezéseket gyakran felcserélhető módon használják, van néhány különbség:

A komposztálható szemeteszsákokra szabályok vonatkoznak, a biológiailag lebomló szemeteszsákokra nem.

A komposztálható szemeteszsákok valóban komposztálhatók, és képesek csökkenteni az üvegházhatást, mivel a komposzt elősegítheti a talajban a szén felszívódását.

A komposztálható szemeteszsákok természetes ártalmatlanító eszközzel rendelkeznek, a komposztálóval.

Tehát, ha meg akarja tisztítani a környezetét és védeni akarja, a legjobb alternatíva jelenleg a komposztálható szemeteszsák. Szabályozottak, valóban lebomlanak és törvényes megsemmisítési eljárásokkal ártalmatlaníthatók. Csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó cégünk Magyarországon az elsők között kezdte el a komposztálható zacskók gyártását. Egyedi igényeket is figyelembe tudunk venni.

A komposztálható zacskók tényleg működnek?

Vajon a komposztálható zacskó tényleg eljut a komposzthalomba, mielőtt a zacskó elszakadna a benne lévő szemét nedvességétől vagy súlyától? Régebben talán megalapozottak voltak azok a félelmek, miszerint a komposztálható zacskók a lehető legrosszabb időben nyílnak vagy esnek szét, de ma már ez nem igaz. Az összetétel javítása és a tervezési technológia fejlődése növelte a zacskók és zsákok szilárdságát és lebonthatóságát.

Az új és tartósabb komposztálható zacskók egyik jellemzője, hogy a lebontásukhoz nem kell más, mint ami már eleve adott, egy aktív komposztkupac.

A zacskók lebomlanak, mert a mikroorganizmusok megeszik és megemésztik azokat az anyagokat, amelyekből a zacskók készültek. Az emésztési folyamat során hő keletkezik. Minél aktívabb a komposzthalom, annál több mikroorganizmust fog vonzani, annál gyorsabban bomlanak le a zsákok.

A háztartási hulladék befogadására tervezett komposztálható zacskók környezetbarátabbak, mint a papírzacskók. Ennek több oka is van. Súlyuk kevesebb, mint papír társaiké, és kevesebb energiát fogyasztanak a gyártásnál, a szállításnál és a bomlásnál. Javarészt természetes megújuló összetevőket tartalmaznak.