Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Hogyan takaríthatnak meg a vállalatok csomagolási költségeket az inflációs időszakban

A világszerte emelkedő költségek miatt a vállalatok keresik hol és min lehet megtakarításokat eszközölni. Sokan a csökkentett termékmennyiséget látják az egyetlen alternatívának, ebben a bejegyzésben azonban egyéb csomagolási, tárolási és szállítási tényezőket mutatunk be, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Ha az Ön vállalkozását is foglalkoztatja a csomagolási költségek csökkentése, ez a cikk segítségére lehet.

Mielőtt a konkrét szempontokat leírnánk, fontos különbséget tenni elsődleges, másodlagos és tranzitcsomagolás között. Az elsődleges csomagolás közvetlenül érintkezik a termékkel, míg a másodlagos csomagolás több, egyenként becsomagolt termék gyűjtőcsomagolását jelenti. A tranzitcsomagolás pedig minden olyan csomagolást magában foglal, amely megvédi az adott terméket, amikor például raklapra helyezik, mozgatják, tárolják, illetve szállítják.

Csomagolási költségek felülvizsgálata

1. Elsődleges csomagolás

Egy termék elsődleges csomagolásán nehéz változtatni, hiszen ezek jellemzően egyedileg az adott termékhez lettek tervezve. A vállalat egyedi designja, logója, egyedi termékismertető jelenik meg rajta.

Lehetséges megtakarítási opció a nyomtatott anyagok változtatása, a csomagolás megjelenésének, illetve kialakításának a módosítása. Azonban nem érdemes csupán az ár alapján dönteni egy másik csomagolóanyag mellett, hiszen valamennyi anyag egyedi előnyökkel, hátrányokkal rendelkezik. A cél az, hogy az aktuális minőséget megtartva találja meg azokat a módosítható tényezőket, amelyek alacsonyabb költségeket jelentenek.

Akár néhány apró, de jól átgondolt változtatás is jelentős hasznot eredményezhet. Az alábbi 3 kérdéskör megválaszolása megkönnyítheti az elsődleges csomagolás korrekt felülvizsgálatát:

Mi a célja az elsődleges csomagolás egyes összetevőinek? Szolgálnak-e valamilyen célt, elhagyhatóak vagy csökkenthetők?

Milyen anyagból készül az elsődleges csomagolás? Az újrahasznosított anyagokra vagy egy másik anyagra való áttérés csökkentheti a költségeket.

Túlcsomagolja a terméket? Túl vastag vagy túl nagy az elsődleges csomagolás?

Ha nem biztos abban, hogyan csökkenheti csomagolási költségeit, keresse fel kollégáinkat, akik konzultáció keretében tesznek javaslatot az Ön egyedi igényeinek megfelelően.

2. Másodlagos csomagolás

Ennél a csomagolásnál fontos megnézni a felhasznált anyagokat és eljárásokat. Nem elhanyagolható szempont a csomagolás mérete, valamint a folyamat hatékonysága sem.

Számos vállalat jelentős költségeket takarít meg azáltal, hogy a másodlagos csomagolást a termékek méretéhez igazítja. Gondolja át, a gyártás után mennyi ideig tart a másodlagos csomagolási folyamat? Lehet-e a folyamat valamelyik részén költségcsökkentést végrehajtani (munkaerő, csomagolóanyag)?

3. Tranzitcsomagolás

Vizsgálja meg a raklapcsomagoló gépek, anyagok költségeit, a szállítás, csomagküldés során igénybe vett csomagolást. Az e-kereskedelmi csomagok szállítása kapcsán kisebb módosításokkal is mérhető csökkenés érhető el a költségek tekintetében. Érdemes azt szem előtt tartania, hogy a termék csomagolása megfelelően párnázott, tehát védett legyen, kerülve a felesleges, egyéb csomagolást.

A jól megválasztott csomagolás drasztikusan csökkentheti a szállítás során megsérült termékek mennyiségét - s a velük járó plusz költségeket. Győződjön meg arról, hogy a nagyobb raklapos megrendelések biztonságosan vannak előkészítve. A raklaprakományok rögzítésére használjon stretchfóliát, mely hosszú távon csökkentheti a felmerülő költségeket. Kellően megvédi termékeit, mely által jóval kisebb lesz a sérült rakomány, termék okozta veszteség.

Cégünk 25 év tapasztalattal gyárt egyedi igények alapján polietilén csomagolásokat a költségtudatosságot és környezettudatosságot figyelembe véve.

4. Eltarthatósági idő

Az összköltségeket csökkentheti, ha növeli a termékek tárolási és eltarthatósági idejét. Mindez módszerek ugyan megnövelhetik a csomagolási költségeket, ugyanakkor bizonyítottan kevesebb lesz a termékveszteség, ezáltal könnyedén megtérül. Fogyasztási cikkek esetében használjon védőgázas csomagolást, mely növeli a termékek tárolási, fogyaszthatósági idejét.

Vegye figyelembe, hogy valamennyi termék egyedi igényeket támaszt az optimális tárolás tekintetében. Amennyiben különböző termékeket, termékcsoportokat gyárt, illetve forgalmaz, mindig egyedileg vizsgálja meg a változtatási lehetőségeket.

5. Hatékonyság

A csomagolási folyamat gördülékenyebbé tétele meghatározó a költségek szempontjából. A termékek csomagolásának automatizálása bár nem olcsó beruházás, mégis hamar megtérülhet, a napi csomagolásmennyiség akár drasztikus növekedésének hatására.

Nézze át, hol lehetnek felesleges munkaórák a csomagolási folyamat során, az elsődleges csomagolástól egészen a termék kiszállításáig. A csomagolási terület optimális elrendezése is csökkentheti a csomagolási munkaórákat, ezáltal a költségeket.

6. Csomagolás nagytételben

Inflációs időszakban a nagy tételben történő vásárlás, beleértve a csomagolóanyagokat, egyéb csomagolási cikkeket, segíthet biztosítani a készleteket egy következő emelés előtti áron. Ha több hónapra elegendő mennyiséget rendel, biztosíthatja a zavartalan kiszállítást, de még a termékárakat is csökkentheti.

 

Összefoglalva, az inflációs időszak felülvizsgálatra készteti a vállalkozásokat. A fentebb leírt tényezőket megvizsgálva a csomagolási folyamat több pontján módosításokat hajthat végre, melyek költségcsökkentő hatással bírnak.

 

Vegye fel kapcsolatot szakembereinkkel, akik segítenek vállalatának a legoptimálisabb csomagolóanyagok legyártásában.