Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Melyik a legmegfelelőbb raklapfólia?

Nos nyilván az, amely megvédi a raklapon lévő árukat a sérülésektől, eléggé rugalmas, nyújtható, nem szakad könnyen. Ezeken a nyilvánvaló tulajdonságokon kívül még egy sor más szempont befolyásolja a raklapfólia kiválasztását, például hogy kézi vagy gépi csomagolásra használják-e. Ennek nézünk tüzetesebben utána ebben a cikkben.

Miből készül a raklapfólia?

A raklapfólia stretch fólia, azaz nyújtható, nagyon rugalmas fóliatípus, lineáris, alacsony sűrűségű polietilénből készül. Éppen a rugalmassága miatt feszesen rásimul a raklapon lévő holmikra, képes akár száz kilogramm feletti árutömeg egyben tartására. A stretch fóliát nem csak raklapokhoz hanem az ipar több területén is alkalmazzák. Készülhet primer alapanyagokból, de újrahasznosított műanyagból is.

A különböző stretch fóliák alkalmazhatósága

A kézi raklapfólia tekercsekben kerül forgalomba, legtöbbször gép nélkül, kézi húzóval, speciális nyéllel vagy puszta kézzel történő csomagolásra használják kisebb tételű szállítmányok védelmére.

A gépi fólia felhordásánál szükség van raklapfóliázó berendezésre. Ez ugyan nem olcsó, de hatékony csomagolási technika, nagyobb mennyiségek csomagolására is alkalmas.

Az öntött fóliát egy különleges eljárással gyártják, amitől átlátszó lesz, ezért ezt a fóliát is gyakran alkalmazzák a csomagolóiparban.

A fúvott stretch fólia ellenállóbb, magas a szakítószilárdsága, nehezebben lyukad ki, ezért olyan helyeken alkalmazható, ahol ilyen ellenálló fóliára van szükség.

Létezik előnyújtott stretch fólia, amelyet addig nyújtanak, míg majdnem elszakad, így felhasználáskor már nem szükséges nyújtani.

Egyéb különleges fóliákat is használnak a csomagolástechnikában, például UV stretch fóliát, színes stretch fóliát, perforált fóliát, átlátszatlan fekete fóliát, melyeket speciális, esetleg extrém csomagolási körülményekre fejlesztettek ki.

A stretch fóliák alkalmazása különböző iparágakban

A stretch fóliát a különböző iparágak a sokféle formájú és méretű dolgok csomagolására alkalmazzák:

Logisztika - a szállításban és fuvarozásban a dobozok, kötegek, raklapok csomagolásához alkalmazzák leginkább

Csomagolástechnika - a legkülönbözőbb kihívásoknak megfelelő fóliák gyártására is van lehetőség

Építőipar - az egyes sérülékeny termékek (csempék, járólapok, beton térkőelemek) megóvása érdekében sokszor bevetik

Élelmiszeripar - az élelmiszerek minőségének megőrzéséhez, biztonságos szállításához használják

Kozmetikumok

Elektronika - az elektronikus berendezések és alkatrészek csomagolásához általában speciális, antisztatikus fóliát használnak, amely védi a termékeket

Ha személyre szabott megoldást szeretne, rövid átfutási idővel az Ön egyedi igényeit is kielégítő fóliát, kérjen tanácsot cégünk szakembereitől.

Megéri-e beruházni egy raklapfóliázó gépbe?

Egy raklapfóliázó gép lehetővé teszi, hogy a megfelelő méretű és kiterjedésű rakatokat képezzen, javítva ezáltal a szállító jármű helykihasználását. A kézi munkaerő lehetséges, hogy túlságosan megnöveli a költségeket, míg egy félautomata vagy automata gép csökkentheti azokat. A nagy teljesítményű teljesen automata gépek beépíthetők a gyártósorokba.

A raklapfóliák készülhetnek akár újrahasznosított műanyagból is, ennek ellenére garantáljuk, hogy nálunk nem kap selejtes árut.