Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

Mitől függ a mezőgazdasági fólia ára?

A mezőgazdasági fólia, más néven agrofólia többféle funkciót láthat el, és különböző kivitelben és kiszerelésben is megtalálható a kereskedelmi forgalomban. A fóliák fajtáit vizsgáljuk meg ebben a cikkben, és ezen keresztül elemezzük, mi határozza meg a mezőgazdasági fólia árát, mit kell figyelembe venni a választásnál.

Mezőgazdasági fóliák fajtái

A fóliákat csoportosíthatjuk egyrészt funkciójuk szerint, másrészt fizikai tulajdonságaik, valamint környezetbarát tulajdonságaik szerint is.

Funkciójukat tekintve az alábbi agrofóliákat különböztetjük meg:

Talajtakaró fólia - általában haszonnövények termesztéséhez használják, a gyomok fejlődésének megakadályozására, így sokkal kevesebb gyomirtóra (vegyi anyagra) van szükség, és ha még ezek mellett biológiailag lebomló anyagokból készül, akkor még környezettudatosabb megoldás.

Fóliasátrakhoz használt fólia - a fóliasátor az üvegház kevésbé költséges alternatívája, az ilyen fóliák az üvegnél jobban eresztik át a fényt, a fólia alatt a talaj és a levegő is jobban melegszik, és az éjszakai lehűlés hatását is mérsékli a fóliasátor. A fényáteresztő képesség azonban idővel csökken, ezáltal a hatékonysága is.

Belső agrofóliák - elsősorban hőtárolási funkciójuk van.

Fátyolfóliák - a talaj előmelegítésére és a kártevők távol tartására használják.

Fizikai tulajdonságaik szerint megkülönböztetünk átlátszó és fekete, UV-stabil vagy UV-álló, vastag és vékony fóliákat.

Környezettudatossági szempontból léteznek primer és újrahasznosított alapanyagból készült, biológiailag lebomló és nem lebomló fóliák.

Mi befolyásolja a mezőgazdasági fólia árát?

Az ár függ a vastagságtól, az UV-stabilitás mértékétől, a használt alapanyagoktól, valamint a kiszereléstől is.

Általában minél vastagabb egy fólia, annál drágább, a vastagabb fólia nehezebben szakad. Cégünk bármilyen méretben és vastagságban gyárt talajtakaró fóliákat.

Az UV-stabilitás vagy UV-állóság nagy mértékben befolyásolja az árat. A cégek általában feltüntetik a termék tulajdonságainál az időtartamot is. Fóliasátraknál az időtartam azt jelenti, hogy meddig bírja ki a fólia a vázszerkezeten. Léteznek 1, 2 és 3 éves fóliák. Ezek között nagy árkülönbség van.

Az újrahasznosított alapanyagokból készülő fólia olcsóbb, mint a primer alapanyagokból gyártott. A biológiailag lebomló alapanyagokból készülő talajtakaró fólia viszont általában drágább, mint a hagyományos.

A méterre vásárolt fólia költségesebb a tekercses kivitelnél.

Az egyedi igényekre gyártott, például a megfelelő sor- és tőtávolságok figyelembevételével előre kivágott fóliákra személyre szabott árajánlatot adunk.

Mint minden más terméknél, az ár természetesen függ a megrendelt mennyiségtől is.

A mezőgazdasági fóliák kiválasztásának szempontjai

Amikor fóliát választ, meg kell határoznia, mennyi idő alatt kell lebomlania a talajtakarónak, hogy például a következő ültetésnél ne kelljen a fólia eltávolításával foglalkozni.

A fóliasátraknál az UV-állóság a legfőbb szempont. Ha nem lebomló anyagból készül, legyen legalább újrahasznosítható. Figyelni kell, hogy milyen igénybevételre, milyen környezeti hatásokra van a fólia optimalizálva.

Összegzés

Először határozza meg, milyen célra fogja használni a fóliát, majd az elvárt tulajdonságokat! Számítsa ki, mennyi fóliára lesz szüksége, majd a mennyiség ismeretében nézze meg az árakat! Találja meg a legjobb ár/érték arányú megoldást!