Hírek

Iparági hírek és háttérinformációk.

A 3 legjobb fenntartható csomagolás

A fenntartható csomagolás az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Az emberek tudatosan keresik a fenntartható csomagolási alternatívákat, sőt, kedvenc márkáiktól is elvárják, hogy nyissanak a környezetbarát megoldások felé.

A cikkben leírjuk a fenntartható csomagolások 3 fő típust.

Melyik a 3 legjobb fenntartható csomagolási típus?

Amikor környezetbarát csomagolásról beszélünk, számos különböző típusú csomagolóanyagot, kiegészítőket, programot és kezdeményezést kell figyelembe venni.

A Föld tartalékai végesek, védelme érdekében egyre többen nyitnak a fenntartható csomagolás felé. Fogyasztók kérik, sőt, követelik kedvenc márkájuktól, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket bolygónkért, környezetünkért.

Így valósult meg a műanyag szívószálak betiltása és válnak egyre népszerűbbé a biológiailag lebomló csomagolóanyagok.

Egyre többen próbálnak olyan csomagolást választani, amely minél kisebb mértékben szennyezi a Földet.

De melyek a legjobb lehetőségek, ha fenntartható csomagolásról van szó? Milyen csomagolóanyagok, megoldások, kezdeményezések és programok állnak rendelkezésre a zöldebb világ felé vezető úton?

1. Újrahasznosítható csomagolás

Az újrahasznosítható csomagolás rendkívül népszerű a fogyasztók körében szerte a világon. Nem meglepő, hiszen a fenntartható csomagolás általában véve a csomagolóipar egyik felkapott trendje lett az elmúlt években.

Az emberek több okból szeretik az újrahasznosítható csomagolást, úgymint az alacsonyabb környezeti hatás és az újrahasznosítás folyamatához kapcsolódó pozitív érzet, hogy lépéseket tesznek a környezet megóvása érdekében.

Napjainkban a termék csomagolásán található újrahasznosítható jelölés erős vásárlásösztönző hatással bír. Felmérések bizonyítják, hogy sok fogyasztó nagyobb valószínűséggel vásárol olyan terméket, amelynek csomagolása újrahasznosítható.

Népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyre több újrahasznosítható csomagolóanyag, például bizonyos típusú üvegek, műanyagok, papírok, kartonok vagy fém termékek egyszerűen újrahasznosíthatóak, a kijelölt szelektív hulladékgyűjtők használatával.

Azonban fontos figyelni arra, hogy ezek a csomagolások tiszták legyenek, ne tartalmazzanak pl. ételmaradékot, címkét, ragasztószalagot, máskülönben nem kerülnek újrahasznosításra, ugyanúgy a hulladéklerakóban végzik, mint a kommunális hulladék.

2. Rugalmas csomagolás

Egyre népszerűbbé válnak a fenntartható csomagolások azon típusai, amelyek alacsony szénlábnyommal rendelkeznek, ilyen például a rugalmas csomagolás.

A rugalmas csomagolás minden olyan csomagolástípust magában foglal, amely eredeti formájából hajlítható, ill. formázható.

Az alacsony karbonlábnyomú csomagolások, mint például tasakok, zsugorfólia, sztreccs fólia, kartonozott csomagolások, kiváló választás, ha fenntartható csomagolóanyagokról beszélünk.

Bár sok rugalmas csomagolóanyag nem újrahasznosítható, ezek szénlábnyoma gyakran sokkal alacsonyabb, mint az egyéb újrahasznosítható alternatívák, például az üveg, a fém és a karton esetében. Ezeknek ugyanis nagyobb a karbonlábnyoma, ráadásul sokkal több helyet foglalnak el, ami sok esetben megkérdőjelezhető, fenntarthatóság szempontjából. Amennyiben szennyezetten kerülnek a gyűjtőkonténerekbe, nem újrahasznosíthatóak.

Ha olyan csomagolóanyagokat keres, amelyek kevésbé terhelik a környezetet, mint az egyéb újrahasznosítható anyagok, a rugalmas csomagolás kiváló alternatíva lehet.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a rugalmas csomagolóanyagok újrahasznosítása ipari körülmények között valósítható meg.

Az újrahasznosítható rugalmas csomagolóanyagok nem tévesztendők össze azokkal az újrahasznosítható anyagokkal, amelyeket a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezünk.

3. Biológiailag lebomló csomagolás

A komposztálható csomagolásként ismert, bioalapú csomagolóanyagok gyakran növényi alapú polimerekből készülnek. Ezek a polimerek származhatnak rizsből, gombából, gabonából és más növényekből.

A biológiailag lebomló csomagolóanyagok népszerűsége az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt. Sokan azért veszik meg ezeket a típusú termékeket, mert úgy gondolják, hogy lényegesen kisebb hatást gyakorolnak a Földünkre. Ez valóban így van, de csak akkor, ha szakszerűen vannak komposztálva.

Biológiailag lebomló csomagolás vagy termék vásárlásakor mindenképp el kell olvasni a terméken található utasításokat. Jellemzően azt fogjuk látni, hogy ezek a termékek csak akkor bomlanak le biológiailag, ha az anyagokat otthoni komposztálóban vagy egy ipari komposztáló létesítményben helyezik el.

Ha ezeket a biológiailag lebomló termékeket a fent említett módok egyikén sem komposztáljuk, nem fognak megfelelően lebomlani, tehát fenntarthatóságuk érvényét veszti.

Melyik típusú fenntartható csomagolást válassza?

Az előbbiekben felsorolt 3 változat jelenleg a legnépszerűbb fenntartható csomagolástípusok közé tartozik. Különböző szempontok, költséghatékonyság, termékkel szembeni elvárások, környezettudatossági tényezők határozzák meg, hogy mely típus felel meg az Ön egyedi igényeinek. Szakértőink egyéni konzultáció keretében nyújtanak segítséget a megfelelő fenntartható csomagolóanyag kiválasztásában!